Vanaf de eerste pagina in zijn greep

KimCoenen85 KimCoenen85
13 mrt 2026

Wanneer voormalig federaal rechercheur Elias Druyts tijdelijk wordt toegevoegd aan het lokale onderzoeksteam, botst hij meteen met inspecteur Lina De Winter. Hun samenwerking begint stroef en dan wordt een volledig gezin van vier dood aangetroffen in hun woning.
Wat op het eerste gezicht een gruwelijke moord lijkt, blijkt het begin van iets veel verontrustenders. De slachtoffers zijn zorgvuldig vastgebonden. De scène is tot in de kleinste details geënsceneerd. Alles wijst op een dader die niet alleen meedogenloos is, maar ook een duister plan volgt.
Terwijl de pers op sensatie aast en de druk steeds verder oploopt, ontdekken Lina en Elias dat dit geen alleenstaand feit is. Iemand speelt een macaber spel en zij lopen hopeloos achter op de regels. Hun persoonlijke spanningen moeten wijken wanneer duidelijk wordt dat de dader nog lang niet klaar is… en dat er opnieuw slachtoffers zullen vallen.

Mijn ervaring:
In deel vier weet Lotte Leenaerts je als lezer opnieuw mee te nemen naar haar vertrouwde, donkere wereld. Ze start meteen met een zaak die direct onder je huid kruipt, waarbij zowel speurders als dader(s) innerlijke conflicten doormaken. Lotte Leenaerts hanteert een heldere, vlotte en beeldende schrijfstijl. De scènes voelen filmisch aan en de spanning weet ze voortdurend vast te houden. Op de juiste momenten versnelt ze, vertraagt ze of laat ze je als lezer juist in het ongewisse, waardoor er steeds nieuwe vragen opborrelen.

Opnieuw volgen we Lina De Winter. Ze is koppig en gedreven, en de druk die op haar schouders rust wordt voor de lezer bijna tastbaar. Elias is daarbij allesbehalve zomaar de extra man die tijdelijk het team versterkt. Zijn aanwezigheid schuurt. Hun karakters botsen en hun gekibbel vormt een sterke psychologische laag: onder de irritatie schuilt kwetsbaarheid, wantrouwen en de angst om iemand anders echt toe te laten. Ik vind het bijzonder krachtig hoe Lotte Leenaerts dit weet te verweven met de pakkende zaak.

De gruwelijke gezinsmoord wordt tot in detail geënsceneerd. Als lezer werd ik meteen gegrepen en geïntrigeerd. Het verhaal start in een vlot tempo, maar Leenaerts weet dit perfect te doseren. Stoppen was onmogelijk door de wendingen en gebeurtenissen die elkaar blijven opvolgen. Je blijft speculeren, nieuwsgierig en vol twijfel. De dreiging voelt realistisch en dichtbij. Thema’s als macht, controle en samenwerking zijn mooi in het verhaal verweven. En ook ditmaal weet Lotte Leenaerts sterk af te sluiten: de zaak is afgerond, maar er worden subtiel nieuwe deuren geopend.

Gebroken schaduw is een ijzersterke, spannende en intrigerende thriller. Filmisch, vlot en helder geschreven. Vanaf de eerste pagina word je het verhaal ingezogen en zonder moeite houdt de auteur je aandacht vast tot het einde. Met complexe, sterke en psychologisch gelaagde personages en een doordachte, indrukwekkende zaak bewijst Lotte Leenaerts opnieuw dat ook dit vierde deel weer geweldig is.

Meer recensies van KimCoenen85