Afvallen begint niet op je bord, maar in je brein

KimCoenen85 26 februari 2026
Waarom lukt het je wél om te beginnen, maar niet om vol te houden? Waarom weet je precies wat je zou moeten doen, maar doe je het toch niet?
In Train je brein naar een gezond gewicht ontdek je dat afvallen niet draait om discipline, verboden lijstjes of de perfecte maaltijdplanning. Het begint in je hoofd. Jonathan Klaassen laat zien hoe onbewuste patronen, emotie-eten en alles-of-niets denken je steeds opnieuw laten terugvallen in oude gewoontes, zelfs als je het nog zo graag anders wilt.
In plaats van het volgende dieet te volgen, leer je begrijpen waarom je eet zoals je eet. Je ontdekt hoe je saboterende gedachten herkent, hoe je omgaat met moeilijke momenten zonder naar eten te grijpen en hoe je stap voor stap een gezonde relatie met voeding opbouwt. Geen snelle oplossing, maar een blijvende verandering van binnenuit.
Want wanneer honger niet het probleem is, is eten niet de oplossing. Train je brein en verander voorgoed je relatie met eten.

Mijn ervaring:
Dit is alles behalve een doorsnee dieetboek, en dat merk je direct vanaf de eerste bladzijde. Jonathan Klaassen schrijft helder, toegankelijk, persoonlijk en nuchter, alsof hij tegenover je aan tafel zit en zijn deskundigheid, empathie en warmte met je deelt. Hij wil niet alleen kennis overbrengen, maar je écht laten begrijpen waarom je doet wat je doet. Dat maakt het boek uitnodigend, prettig en motiverend om te lezen.

Wat dit boek zo sterk maakt, is de psychologische gelaagdheid. Jonathan weet de innerlijke verhalen van diverse cliënten uit zijn praktijk te combineren met kennis over sabotagepatronen en automatische gedragingen. Dat zorgt voor herkenning en geeft het boek een menselijk vermogen dat bijna voelt alsof hij mijn eigen gedachten en worstelingen weet te reflecteren.

De opbouw van het boek is helder en rustig. Elk hoofdstuk zoomt in op een thema dat voortbouwt op het voorgaande. Je leert eerst waarom afvallen niet op je bord begint, maar in je brein. Vervolgens komen automatische reacties, emotie-eten en rigide-denkpatronen aan bod, afgewisseld met reflecties, praktijkvoorbeelden en concrete oefeningen. Dit maakt het boek gevarieerd en direct toepasbaar; je kunt meteen met de kennis aan de slag.

De thema’s zijn diepgaand en relevant: bewustwording, saboterende gedachten herkennen, omgaan met terugvallen en het opbouwen van echte zelfzorg. Er zijn geen verboden producten, geen wondermiddelen en geen quick fixes. Jonathan biedt een compleet raamwerk om je relatie met eten én met jezelf te herijken, waarbij de psychologie van eetgedrag centraal staat.

Persoonlijk ben ik enorm positief verrast. Andere zelfhulpboeken focussen vaak op technische of rigide regels, terwijl Jonathan laat zien waar het écht begint: bij de manier waarop ik denk en reageer. Het boek gaf me concrete handvatten om terugval anders te bekijken en oude denkpatronen uit te dagen. Mijn kijk op eten en mindset is daardoor echt veranderd.

Train je brein naar een gezond gewicht is een verfrissend, helder, praktisch en psychologisch inzichtelijk boek dat zich duidelijk onderscheidt van andere dieet- en gezondheidsboeken. Jonathan Klaassen biedt een duurzame en bewuste weg naar een gezonde relatie met eten, gewoontes en bovenal jezelf. Enorm inspirerend!

Meer recensies van KimCoenen85