De stilte doorbroken: een roman over geheimen, verlangen en controle

KimCoenen85 15 oktober 2025
In de spreekkamer verschijnt Kristien, 75 jaar. Op het eerste gezicht doodgewoon: twee volwassen kinderen, een trouwe echtgenoot en een kat. Maar achter die façade schuilt een verhaal dat ze nog nooit met iemand durfde te delen. Ze neemt ons mee naar haar verleden, naar het jachthuis tegenover haar woning dat na jaren leegstand plots weer werd bewoond. Naar een wereld vol zwemlessen, chocoladetruffels en geheimen. Ze spreekt over zwijgen, en komt eindelijk om te praten. Over Tove. De laatste sessie is een indringende roman over verborgen levens, liefde en obsessie, manipulatie en controle. Een verhaal dat laat zien hoe we onze werkelijkheid telkens opnieuw vormgeven – gedreven door verlangen én angst.

Mijn ervaring:
Wat een intrigerende en verrassende roman. Saskia de Coster schrijft met een scherpe, krachtige pen en weet je mee te trekken in een verhaal dat leest alsof iemand je persoonlijk zijn of haar geheimen toevertrouwt. Opvallend is dat Kristien, die haar verhaal doet, vaak afstandelijk blijft in haar emoties en gevoelens. Juist dat terughoudende karakter maakt haar onthullingen des te indringender.

Aan de buitenkant lijkt Kristien een gewone vrouw: een echtgenoot, twee kinderen en een kat. Maar gaandeweg ontvouwt zich een onthullend en intrigerend verhaal dat haar in een compleet ander daglicht plaatst. Vanuit de setting bij de psycholoog neemt ze ons mee terug in de tijd, stap voor stap richting een verleden vol geheimen.

Wat volgt is een roman die taboes niet schuwt: verborgen levens, obsessie, manipulatie en de dunne grens tussen liefde en controle. Het verhaal blijft boeien en verrassen, en houdt je als lezer met fascinatie aan de pagina’s gekluisterd. Persoonlijk had ik graag wat meer toegang gekregen tot Kristiens emoties en innerlijke beleving, maar dat doet weinig af aan de kracht van het verhaal.

De laatste sessie is een scherpe en meeslepende roman met een verbluffend en schokkend einde dat nog lang blijft nazinderen. Een boek dat intrigeert en confronteert, en dat je niet snel loslaat.

Meer recensies van KimCoenen85

Is De nomade van Anya Niewierra jouw favoriete boek van het jaar? Stem nu!