Een magisch winteravontuur vol hart en hoop
Op kerstavond vlucht Malin weg van haar ruziënde ouders. In het besneeuwde bos ontmoet ze Sven, een klasgenoot. Samen vinden ze een jonge vos die hulp nodig heeft. Tijdens deze spannende, bijzondere nacht worden oude legenden werkelijkheid, en zonder dat ze het beseffen, spelen Malin en Sven een sleutelrol in het redden van het noorderlicht. Dit magische winterverhaal, geïnspireerd door Scandinavische folklore, neemt je mee naar het Hoge Noorden. Voor lezers vanaf acht jaar.
Mijn ervaring:
Wat een magisch, avontuurlijk en hartverwarmend jeugdboek dat je meeneemt naar het Hoge Noorden! Mischa van Broekhoven schrijft met een levendige, vlotte en toegankelijke stijl. Ze weet de omgeving – het besneeuwde, koude noorden, de indrukwekkende natuur, de personages én de magie – op prachtige en beeldende wijze tot leven te brengen.
We maken kennis met Malin, een dapper en liefdevol meisje dat uitkijkt naar kerstavond en de vertrouwde rituelen die daarbij horen. Haar emoties, gedachten en gevoelens zijn zo raak verwoord dat je moeiteloos met haar meeleeft in dit spannende en betoverende avontuur. Ook Sven, haar klasgenoot, en haar opa zijn warme, gelaagde personages die het verhaal verdiepen. Bijzonder is dat we daarnaast ook door de ogen van een jonge vos kijken. Dit perspectief is verrassend en goed uitgewerkt, waardoor je de gebeurtenissen op een unieke manier beleeft.
Het verhaal ontvouwt zich via twee verhaallijnen: die van Malin en die van het vosje. Beiden wagen zich in de donkere winternacht; Malin omdat ze na de ruzie van haar ouders haar opa niet alleen wil laten, en het vosje omdat het zich groot genoeg voelt om zelf op avontuur te gaan. Op indrukwekkende wijze kruisen hun paden, en samen beleven ze een magische en aangrijpende nacht. De toevoeging van Sven en zijn achtergrond geeft het verhaal extra diepte, terwijl opa’s ontroerende vertelling het geheel op een prachtige en betoverende manier afsluit.
Wat dit boek extra bijzonder maakt, zijn de knutsel- en doe-opdrachten die verweven zijn met het verhaal. Ze sluiten mooi aan bij de gebeurtenissen, waardoor jonge lezers het boek nóg meer tot leven zien komen. Bovendien zorgen de vossenweetjes voor een leerzame en speelse toevoeging.
De legende van het noorderlicht is een schitterende jeugdroman vol magie, avontuur en warmte. Het verhaal neemt je mee naar het Hoge Noorden, midden in de sneeuw en het noorderlicht, en laat je een onvergetelijke kerstavond beleven door de ogen van Malin en een vosje. Een betoverend boek dat niet alleen een spannend verhaal vertelt, maar ook verrijkt met creatieve opdrachten en interessante weetjes. Een echte aanrader!
Mijn ervaring: