Waar het donker begint te schitteren

KimCoenen85 KimCoenen85
22 mrt 2026

Een poëtisch prentenboek van Jane Kohuth en Cindy Derby over de schoonheid en magie van het donker. ‘Donker is… nog onontdekte werelden verkennen. Donker is… op reis gaan naar betoverende plekken.’
In dit prachtige verhaal, vol poëtische woorden en sprankelende illustraties, krijgt het donker alle ruimte om te schitteren. In de diepzee dansen wonderlijke wezens door de duisternis en in het donkere bos ontwaakt een wereld zodra de nacht valt. Juist wanneer het licht verdwijnt, komen magische werelden tot leven. ‘Donker is… op avontuur gaan in je eigen dromen. Donker is… iets schitterends, dus laat de nacht maar komen!’ De lyrische teksten van Jane Kohuth en de sfeervolle illustraties van Cindy Derby nemen je mee naar werelden die je alleen in het donker kunt ontdekken.

Mijn ervaring:
In dit prentenboek laten Jane Kohuth en illustrator Cindy Derby jonge lezers zien dat een donkere wereld niet iets is waarvoor je bang hoeft te zijn, maar juist een bron van verwondering kan zijn. In het verhaal zien kinderen hoe in de duisternis nieuwe werelden ontwaken: diepzeedieren dansen, bosdieren komen tevoorschijn en zelfs onze eigen dromen krijgen de ruimte. Het boek nodigt kinderen uit om het donker met nieuwsgierigheid en vertrouwen te gaan ontdekken.

Jane Kohuth heeft een bijzondere poëtische en ritmische schrijfstijl. Aan de hand van herhalende zinnen, die telkens beginnen met ‘Donker is…’, creëert ze een mooie cadans die perfect aansluit bij de illustraties van Cindy Derby. In het verhaal komen natuur, verbeelding en gevoel op een prachtige manier samen. Het zijn zinnen en beelden die je uitnodigen om langzaam te lezen en even stil te staan bij wat er eigenlijk gebeurt wanneer de nacht valt. De sfeervolle illustraties, met zachte kleuren en subtiele lichtaccenten, versterken de rustige nachtelijke sfeer en vergroten het gevoel van verwondering en aandacht.

Het donker wordt in het begin voorzichtig benaderd, maar gaandeweg laten de makers zien dat het donker verandert in iets vertrouwds en beschermends. Deze ontwikkeling wordt voor kinderen herkenbaar en mooi in beeld gebracht: de overgang van angst naar nieuwsgierigheid. Het verhaal is rustig en doordacht opgebouwd. Het begint in de schemering en eindigt bij het begin van een nieuwe dag. De kleine momenten van verwondering vormen samen een groter geheel en sluiten als een mooie cirkel. Het donker is er om te groeien, te luisteren, te dromen en nieuwe werelden te ontdekken. Daarmee geeft het boek een waardevolle boodschap mee: soms ontstaat juist in stilte en duisternis ruimte voor fantasie en rust.

Donker is dromen is een prachtig, poëtisch en warm prentenboek. Jane Kohuth en illustrator Cindy Derby nemen jonge lezers mee van de schemering tot aan het begin van een nieuwe dag, waarbij een voorzichtige verkenning langzaam overgaat in nieuwsgierigheid en verwondering voor het donker. Een liefdevolle ode aan de nacht, die laat zien dat het donker niet het einde van de dag is, maar het begin van nieuwe dromen.

Meer recensies van KimCoenen85