Meeslepend, intens en onvergetelijk

KimCoenen85 02 januari 2026
Pelgrim is de codenaam van een man die niet bestaat. Een geadopteerde jongen die uitgroeide tot een meedogenloos effectieve spion. De voormalige leider van een diep verborgen eenheid binnen de Amerikaanse inlichtingendienst. En de auteur van het ultieme handboek voor forensisch onderzoek, geschreven vlak voordat hij spoorloos verdween.
Dat boek sleept hem terug de schaduw in. Naar een vervallen hotel in Manhattan, waar het lichaam van een jonge vrouw onmenselijk is toegetakeld en alle sporen zorgvuldig zijn uitgewist.
Wat volgt is geen gewoon moordonderzoek, maar het begin van een nietsontziende jacht op een vijand zonder gezicht. Terwijl de tijd wegtikt, wordt duidelijk dat iemand werkt aan een plan dat massavernietiging kan betekenen en dat alleen Pelgrim hem kan stoppen.

Mijn ervaring:
Wat een pakkend, spannend en meeslepend boek dat mij van begin tot eind volledig in zijn greep hield. Terry Hayes beschikt over een vlotte, levendige en krachtige schrijfstijl die sterk filmisch aanvoelt. Al vanaf de eerste pagina zit je midden in een intens, actievol en uiterst spannend verhaal dat zich moeiteloos voor je ogen afspeelt. Terry Hayes weet niet alleen diverse locaties en culturen overtuigend neer te zetten, maar werkt ook zijn personages en dialogen zorgvuldig en gelaagd uit.

De personages zijn divers, realistisch en complex. Vooral Pelgrim, zoals de hoofdpersoon wordt genoemd, is bijzonder intrigerend. Hoewel veel over hem in onbekend blijft, leef je als lezer zonder moeite met hem mee. Vanuit zijn rustige, teruggetrokken bestaan wordt hij opnieuw de schaduwwereld ingetrokken wanneer de Amerikaanse overheid hem inzet voor een gevaarlijke undercovermissie. Een Saraceen staat op het punt een verwoestende wraakactie tegen het Westen uit te voeren. Het verhaal wisselt daarbij regelmatig van perspectief, waardoor je meerdere verhaallijnen en standpunten volgt en de spanning voortdurend verder wordt opgevoerd.

De verhaallijn is ijzersterk, doordacht en gelaagd opgebouwd. Terry Hayes durft de diepte in te gaan, maar doet dit op een heldere manier, waardoor het verhaal prettig leesbaar blijft. Door slim te spelen met tempo; versnellen, vertragen en bewust informatie achterhouden, weet hij de spanning continu vast te houden. Actierijke scènes worden perfect afgewisseld met emotionele en informatieve passages, die bovendien historisch goed onderbouwd zijn. Geen enkel moment verslapt de spanningsboog. Naar het einde toe wordt het verhaal ronduit zenuwslopend en zit je op het puntje van je stoel. Wat begint als een moordonderzoek, groeit uit tot een ijzersterke spionagethriller van formaat.

Ik ben Pelgrim is een indrukwekkende, razend spannende en meeslepende spionagethriller. Terry Hayes weet opnieuw te verrassen met een krachtig, gelaagd en zorgvuldig opgebouwd verhaal. De realistische personages en de beeldende, filmische schrijfstijl zorgen ervoor dat je volledig in het verhaal opgaat. Een absolute must-read voor liefhebbers van het genre.

Meer recensies van KimCoenen85