Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Een prachtig vervolg en aansluiting op het eerste deel!

KimCoenen85 16 april 2024
Na het lezen van Het wilde eiland, wilde ik zonder twijfel meer van deze serie lezen. Het boek ligt al sinds de verschijningsdatum te wachten, maar nu is het moment eindelijk daar en ga ik genieten van de vrouwen op St. Kilda. Zal er nu meer duidelijkheid komen over de broche en hoe gaat Karen Swan de cliffhanger waarmee het eindigde vervolgen...


Het is de zomer van 1929 en Mhairi MacKinnon is wanhopig op zoek naar een echtgenoot. Op het afgelegen eilandje St Kilda zijn de opties beperkt. Met haar buurman kan Mhairi mee naar het eiland Harris reizen om daar rond te kijken voor een geschikte echtgenoot. Eenmaal terug is Mhairi haar hart alleen niet verloren aan haar kersverse verloofde. In plaats daarvan is ze hartstochtelijk verliefd op een man die nooit de hare kan en zal zijn. Daarbij moet ze na de winter terugkeren naar Harris om daar voorgoed bij een vreemdeling te gaan wonen. Dan wordt bekend gemaakt dat St Kilda geëvalueerd gaat worden en krijgt Mhairi een paar maanden uitstel. Behalve de romantische uren brengt de zomer ook hartzeer voor haar vriendinnen Effie en Flora. Wanneer er dan een lichaam wordt gevonden op het verlaten eiland, heeft dit voor alle drie grote gevolgen.


Het is enorm fijn dat Karen Swan dit boek start met een beste lezer, waarin ze terugblikt op de gebeurtenissen die zich in Het wilde eiland 1 voordoen. Aangezien het lang geleden is dat ik van dit boek genoot, is het fijn om de kennis weer even terug te halen. Ook volgt er weer een verklarende woordenlijst van de personages en Schots-Engelse termen. Waarna dan eindelijk het verhaal start met een prachtig en goed proloog waardoor je weer meegezogen wordt naar St Kilda.

In het vorige deel lazen we het verhaal van Effie, nu vanuit het personage Mhairi. Deze sterke, daadkrachtige jonge vrouw is met veel gevoel en aandacht neergezet. Ook de beste vriendinnen Flora en Effie komen weer terug, maar nu door de ogen van Mhairi. Karen Swan heeft dit ontzettend goed gedaan. Ze weet Mhairi ook een prachtige groei te laten maken in het boek van een jonge, wat onzekere vrouw naar een volwassen en zelfverzekerde vrouw die vecht voor haar recht en wat ze wil. Dit is fascinerend. De andere personages waaronder Donald en de verschrikkelijke echtgenoot Alexander zijn goed en realistisch neergezet.

Wanneer je aan deze verhaallijn begint, ga je even terug in de tijd en waan je je in 1929 op het kleine Schots-Engelse eilandje met een klein aantal inwoners. Het verhaal begint ongeveer vanuit hetzelfde punt als Het wilde eiland begint, maar maakt nu een andere afslag met het verhaal van Mhairi. Er zitten enorm goede en verrassende wendingen in deze verhaallijn die je aan het boek gekluisterd houden. Ook volgt het stuk over de evacuatie, waarbij ik extra alert ben doordat daar het hele plot en de cliffhanger in deel één om draaide. Om niets te verklappen, er wordt nu zoveel meer over de gebeurtenissen en de broche duidelijk. Heel veel dingen vallen met dit deel op zijn plek. Ook de wendingen die het verhaal daarna neemt, waren niet de wendingen die ik verwachtte waardoor ik het boek niet meer weg kon leggen. Het verhaal sluit ditmaal prachtig en mooi af.

Het wilde eiland 2 - Vuurlicht is een prachtig vervolg op het eerste deel. Het verhaal start vanaf ongeveer hetzelfde punt als deel één deed, maar nu door de ogen van Mhairi met een totaal eigen, sterke en verrassende verhaallijn. Ook dit personage is weer met gevoel en aandacht neergezet. Ook het plot en de cliffhanger uit deel één komen terug, waardoor er heel veel puzzelstukjes die nog ontbraken op zijn plek vallen. Ik kan nu echt niet wachten op deel drie. 

Reageer op deze recensie

Meer recensies van KimCoenen85