Tederheid in roerige tijden

Klaske Bakker 15 november 2025 Auteur
Met haar roman Geketend in goud is het Dieuwke Anna Norbruis opnieuw gelukt om mij te boeien van de eerste tot de laatste bladzijde. Net als in haar debuut Vloeibaar goud, voelde ik me meteen betrokken bij het wel en wee van de hoofdpersonen. Spannend, rauw, maar ook vol met liefde en gelardeerd met vleugjes erotiek.

Geketend in goud is een klassiek liefdesverhaal dat zich grotendeels afspeelt in Friesland, rond het jaar 1900. Het gaat over het leven van Melle, de zoon van Rika en Geert, de hoofdpersonages in Vloeibaar goud.
Geert is dood en Rika beheert nu de boerenhoeve Groot Rozenhof. Melle verblijft bij zijn oom Simon, groot grondbezitter in Groningen, om daar de kneepjes van het vak te leren. Aldaar wordt hij smoorverliefd op Rinske, de hulp van zijn oom. Rinske is ook gek op Melle, maar weet dat ze als arbeidersdochter geen partij voor hem is.

Door een schokkende gebeurtenis in het begin van het boek, moeten zowel Melle als Rinske vluchten en raken ze elkaar uit het oog. Beiden vervallen in armoede en de ellende is niet te overzien. Gaan ze elkaar terugvinden? Komt het ooit nog goed met hen en met hun samen?

Door het neerzetten van duidelijke karakters, beeldend taalgebruik dat past bij de tijd van toen en een sfeervolle setting, weet Norbruis je mee te slepen in het verhaal. De ene gebeurtenis volgt de andere op, waardoor ik het boek moeilijk weg kon leggen.

De auteur besteedt veel aandacht aan het verschil tussen arm en rijk, en tussen man en vrouw. De man is de baas en de vrouw moet doen wat hij zegt. De neerbuigende en dwingende toon die de mannen aanslaan tegen de vrouwen en hoe ze over hen praten, is ronduit schokkend. Ook Melle doet daaraan mee en, ook al was dat normaal in die tijd, dat maakte het voor mij soms lastig om hem sympathiek te vinden. Regelmatig plopte er bij mij een rode vlag omtrent femicide op.
Het mooie is dat de vrouwen in Norbruis’ boeken sterk zijn en het ze lukt om binnen de mogelijkheden die er zijn, hun man te sturen en zo nodig te manipuleren. Ze draagt haar boek dan ook op aan alle sterke vrouwen van weleer die vaak onder erbarmelijke omstandigheden zichzelf en hun gezinnen staande en in leven moesten houden.

Geketend in goud is een heerlijk boek om te lezen. Een ogenschijnlijk luchtig en spannend liefdesverhaal. Maar ongemerkt worden er thema’s aangeboord die tot nadenken stemmen.

Meer recensies van Klaske Bakker

Madison is de perfecte vrouw, met het perfecte gezin en het perfecte leven waar iedereen van droomt. Alleen is het één grote leugen... Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.