Hoeveel ruimte mag ik innemen?
Het boek 'beladen huis' heeft enorm indruk op me gemaakt. Het is een memoir van een vrouw die terug blikt op haar lange huwelijk en zich de vraag stelt: 'hoeveel ruimte heb ik eigenlijk mogen innemen?.'
In de relatie - binnenshuis - wordt ze een soort opgezogen door het aandacht geven aan hem, een behoorlijk egocentrisch man, die datzelfde (aandacht geven aan haar) op zijn beurt een stuk minder doet. Op het pijnlijke af.
Het perspectief is geheel vanuit de verteller en dus eenzijdig. De binnenroerselen van de man in kwestie kom je niet te weten (slechts mondjesmaat aan de hand van citaten).
Maar de rauwe kant van een dergelijke relatie, waarin je almaar blijft proberen, tegen beter weten in, en waarin je soms 'voor de lieve vrede' jezelf wegcijfert, raakt me. Het is mooi beschreven en ook herkenbaar.