Ideaal voor overkanters die komen genieten van het eiland
Deze verleidelijke bundel is het resultaat van de GP-schrijfretraite op Vlieland, waar ik zelf ook met veel plezier aan heb meegedaan. Ik zag dat ik zelfs een kleine rol heb gekregen in één van de verhalen. Als je de spectaculaire verwijzingen naar die retraite in het boekje tegenkomt, zou je misschien gaan twijfelen of je wel mee durft te doen... tenzij je uiterst avontuurlijk bent aangelegd.
Ik kan iedereen geruststellen: ik ben daar alleen maar lieve mensen tegengekomen, en die retraite is een aanrader voor schrijvers van elk niveau. De verschillende stijlen en achtergronden van de deelnemers stralen van de verhalen af en zorgen voor een mooi gebalanceerde diversiteit.
Van een vrolijk aanzoek tot juist een pijnlijk huwelijk, zeemeerminnen en boze kabouters tot een kattenallergie en natuurlijk heel veel losgeslagen schrijvers, het gaat heerlijk van de hak op de tak. Opvallend is hoeveel auteurs met autobiografische elementen spelen.
Het verhaal over het Kooikerhuisje vond ik zelf heel interessant; de achtergrond daarvan was zorgvuldig onderzocht.
De luchtige verhalen komen samen in een bundel van compact formaat en past daardoor in iedere reistas. Ideaal dus voor overkanters die komen genieten van het eiland.
Normaal ben ik niet zo’n kaaseter, maar na het lezen van deze verhalen hunker ik spontaan naar Vlielandse zeewierkaas.