Advertentie

Ava Kingston is in Nederland om samen met haar familie een bibliotheek te open. Ava is niet echt familie, als in bloedbad, en weet ook niet alles over het verleden van haar familie en met name haar overgrootvader, waar de geopende bibliotheek naar genoemd is.
Als ze in zijn verleden duikt komt ze in de tijd van de tweede wereldoorlog terecht. Was haar overgrootvader Wliam Kingston wel zuiver op de graad?
Josie groeit op in Giethoorn. Samen met haar broer Samuel en vriend Klaas. Als er een Duits immigranten meisje naar haar komt wonen, Anneliese, voor vrienden Eliese, groeit er een vriendschap uit.
Naarmate de tijd verstrekt, groeien ze uit elkaar, maar in 1942 ontmoeten ze elkaar weer bij de crèche tegen over de Hollandsche Schouwburg.
Eliese werkt voor onder Suskind, om haar en haar zoontje te redden. Schept dit weer een band tussen beide dames of zorgt de tijd voor een eeuwige breuk?
En wat heeft dit verhaal met Ava Kingston te maken?

Het boek trok mij vooral aan door het verhaal van Josie en Eliese. Het verhaal van Ava nam ik voor lief, maar moeten zeggen dat hier ook mooie stukken in zitten.Niet zo interessant als het verhaal wat zich afspeelt in Nederland in oorlogstijd, maar goed genoeg om te boeien, al duurt het even, eigenlijk pas op de helft, dat het verhaal van Ava richting het verhaal van Josie en Eliese krijpt.
Dit vond ik aan de ene kant jammer, want dit wordt wel op de kaft genoemd en verwacht je iets eerder.
Aan de andere kant krijgt het betere verhaal meer ruimte en opbouw in het verhaal en is een stuk intrigerender en 'mooier' om te lezen
Ook is het verhaal van Ava een beetje standaard, Amerika nu versus Europa in de jaren 40. Ook hier zijn weer de dagboeken aan de orde, hele toevallige ontmoetingen waarbij een van de voorouders een verleden hebben in de jaren 40 en er absoluut niet over willen praten. Ook zeker een minpunt
Het verhaal van Josie en Eliese is wel goed opgebouwd en is volgens mij ook vrij eel research naar gedaan.
Erg leuk is ook ( ik heb de Engels versie) om tussen alle Engelse woorden de oerhollandse woorden te lezen, als slootje en poffertjes.
Al met al wordt het verhaal wel goed naar elkaar toegebracht.
Wederom iets voorspelbaar, maar ook ontroerend.
Het standaardverhaal van Ava kost het boek wel een volle ster en brengt het boek dan op toch nog 4 sterren

Reacties op: 2 verhalen, 2 kanten

25
Een kamer vol lichtjes - Melanie Dobson
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
E-book prijsvergelijker