Sterk aanbevolen
Beschrijving
De auteur van ‘De schreeuw van het lam’ is Thomas Harris, hij is een Amerikaanse schrijver en is vooral bekend voor zijn boeken over de seriemoordenaar dr. Hannibal Lecter. Thomas Harris werkte voor hij schrijver was als misdaadverslaggever, dit verklaart waarom dit boek zo goed in zijn werk past, niet alleen omdat 5 van de 6 boeken die hij geschreven heeft over Hannibal Lecter gaan maar ook omdat hij voor zijn carrière als auteur altijd in een omgeving heeft geleefd waar hij met criminelen werkte en hun verhalen moest verwerken. 5 boeken van de 6 zijn verfilm waaronder ook het boek dat ik gelezen heb; silence of the lambs wint 5 oscars.
Het verhaal gaat over Clarice Starling die juist begint bij de FBI, ze wordt erop aangewezen om de moordenaar Buffalo Bill op te sporen. Buffalo Bill vilt zijn ( altijd vrouwelijke ) slachtoffers om er een soort jas van te maken die hij gebruikt om op een vrouw te lijken. Om deze zaak op te lossen gaat Starling om hulp vragen bij de bekende psychiater en seriemoordenaar dr. Hannibal Lecter. Stilletjes aan lost Hannibal wel wat informatie waar Clarice Starling mee aan het werk kan. Wanneer de dochter van de senaat Catherine ontvoerd wordt door Buffalo Bill wordt de zaak alleen maar ernstiger en moet Clarice heel hard werken om hem op te sporen. Uiteindelijk kan ze na een lange zoektocht Buffalo Bill opsporen en Catherine, de dochter van de sentaat, bevrijden.
Interpretatie
Het genre van de schreeuw van het lam is thriller. Het verhaal begint bij het begin en niet ergens in een actie, er wordt duidelijk vertelt dat Starling een studente is die juist aankomt op het bureau van Crawford die haar ( als groentje ) aan het werk zal zetten. Het boek heeft een duidelijk gesloten einde, Buffalo Bill en Catherine worden gevonden en er wordt verteld waar dr. Lecter ergens uithangt en hoe het met hem is. Het boek heeft 1 hoofdrolspeler namelijk Clarice Starling die juist bij de FBI werkt en een hele zware zaak krijgt om nog maar net te beginnen. Clarice is een dame die weet wat ze wil en dit ook zal laten merken, ze is een voorbeeldige studente en wil haar werk zo goed mogelijk uitvoeren. Er zijn meerdere belangrijke tegenspelers aanwezig in het verhaal, één daarvan is dr. Hannibal Lecter. Hij was een bekende psychiater maar werd achter tralies gezet omdat hij een seriemoordenaar werd. Hij “helpt” Clarice bij het vinden van Buffalo Bill door subtiele hints te geven en wil hiervoor in de plaats persoonlijke info van Clarice. Een andere belangrijke tegenspeler is Buffalo Bill die tansgender wil worden maar die ze niet kunnen opereren. Hij vermoord zijn vrouwelijke slachtoffers om er vervolgens een soort jas van te maken die hij kan aantrekken om meer op een vrouw te lijken. Hij is een belangrijke tegenspeler omdat hij de dochter van de senaat ontvoerd en Clarice in deze zaak betrokken is.
Het thema van dit boek is misdaad. In het boek gaat het over moordenaars opsporen en “bezoeken” in de gevangenis. Het gaat veel over moorden en het analyseren van moorden.
Ik vond tijdens het lezen van dit boek sommige aspecten wel “raar” en onverwacht want toen ik dit boek koos en las dat het over moordenaars ging en dus al wist dat er gruwelijke acties in kwamen kreeg ik toch een soort sympathie voor de moordenaars, vooral voor dr. Hannibal Lecter. Ondanks hij vast zat achter tralies door het plegen van verschrikkelijke moorden en ik spanning ervaarde bij het moment dat Clarice voor het eerst Hannibal ging bezoeken in de gevangenis, begon in meer “respect” en sympathie voor hem te krijgen. Ik denk dat dit komt omdat er word duidelijk gemaakt dat hij heel veel respect heeft voor Clarice en zij één van we weinige is waar hij tegen kan praten.
Ik denk niet dat er een bepaalde bedoeling achter dit boek zit of een booschap aanwezig is die de auteur ons wil meegeven. Ik veronderstel dat de auteur gewoon zijn indrukwekkend verhaal aan ons wil meegeven.
Evaluatie
Ik vond dit boek eerlijk gezegd niet zo goed en had er veel meer van verwacht. Toen ik dit boek zag staan in de bib was ik heel enthousiast om te beginnen met lezen omdat ik hier zoveel goeds overhad gehoord en omdat ik ook gehoord had dat de film uitstekend goed was. Maar toen ik er in begon te lezen verveelde met het een beetje, in het begin dacht ik dat het nog normaal was omdat veel personages nog voorgesteld moesten worden en omdat de situatie nog geschetst moest worden maar naar gelang ik bleef lezen bleef er informatie bij komen die ik eigenlijk niet nodig had om het verdere verhaal te kunnen begrijpen of die nuttig was. In het hele boek heb ik eigenlijk maar een paar keer spanning gevoeld en bijna niet het gevoel gehad dat ik wou blijven doorlezen om te weten wat er zou gebeuren.
Interpretatie
Evaluatie