Gruwelijk fascinerend

Katja Bongers - Auteur Katja Bongers - Auteur
11 mrt 2023

In dit tweede boek van Stuart maken we kennis met Mungo, een vijftienjarige jongen uit een arm, disfunctioneel gezin in een van de slechtste wijken van Glasgow. Al snel heb je als lezer door dat de jongen er alleen voor staat; zijn vader is al jaren geleden van het toneel verdwenen, zijn oudste broer is een crimineel, zijn zus probeert zich via een goede opleiding te ontworstelen aan haar milieu en zijn moeder is een alcoholist.
Dan ontmoet hij James, zijn eerste echte vriend. Maar de vriendschap moet verborgen blijven voor de buitenwereld. James heeft namelijk niet het juiste geloof. En dat is nog niet eens het belangrijkst. Nee, ze voelen zich echt tot elkaar aangetrokken. En dat mag niet.
Zijn broer vindt dat Mungo zich tijdens een straatgevecht moet bewijzen. Mungo raakt daarbij zwaar gewond en James wordt voor dood achtergelaten.
Zelfs zijn moeder, die zich nog nooit iets van hem heeft aangetrokken, vindt dat ze nu moet ingrijpen. Dat doet zij op haar eigen, onbeholpen en totaal onverantwoorde manier. Ze stuurt Mungo mee met twee mannen die zij toevallig ontmoet tijdens een AA-avond. Die zullen tijdens een kampeerweekend wel eens even een echte man van hem maken.
Wat volgt is gruwelijk, nog veel erger dan wat er in het eerste deel allemaal aan afschuwelijke gebeurtenissen aan je voorbij trekt. De lezer wordt in het verhaal gezogen, al wil die zich misschien liever onttrekken aan alle akelige details die zich opdringen.

Meer recensies van Katja Bongers - Auteur