De keuze - Edith Eva Eger
Dr. Edith Eva Eger werd geboren in Hongarije. Ze was slechts een tiener toen ze met haar familie in 1944 naar Auschwitz, het gruwelijke concentratiekamp, werd gestuurd. Haar ouders kwamen daar om het leven.
Tegenwoordig runt dr. Eger op negentigjarige leeftijd een drukke klinischpsychologische praktijk in La Jolla, Californie. Ook bekleedt ze een faculteitspositie aan de universiteit van Californie in San Diego, en houdt ze regelmatig lezingen in de Verenigde Staten en de rest van de wereld. Daarnaast adviseert ze het Amerikaanse leger en de marine over weerbaarheidstrainingen en de behandeling van het posttraumatisch stresssyndroom.
Ze was te gast in talloze tv-programma's, waaronder The Opdrah Winfrey Show en een special van CNN ter herdenking van het feit dat het zeventig jaar geleden was dat Auschwitz werd bevrijd. Ze was ook de belangrijkste geinterviewde in de documentaire over de Holocaust, Overleven in Auschwitz, die op de Nederlandse tv werd uitgezonden.
Dr. Eger werd in 1972 tot Psychologieleraar van het Jaar gekozen, in 1987 tot Vrouw van het Jaar in El Paso, en in 1992 mocht ze de California State Senate Humanitarian Award in ontvangst nemen. Dr. Eger hield de thematoespraak op de Internationaal Conference of Logotherapy ter ere van Viktor Frankls negentigste verjaardag.
Dit is haar eerste boek.
Het boek bestaat uit twee delen. Het eerste deel beschrijft hoe Edith de oorlog en Auschwitz beleefd heeft. Het tweede deel beschrijft hoe ze haar belevenissen in haar jeugd heeft vertaald naar haar huidige beroep. Het boek heeft één grote boodschap, namelijk dat je altijd een keuze hebt.
"We kunnen kiezen wat de gruwelijkheden ons leren. We kunnen verbitterd raken door ons verdriet en onze angst. Vijandig. Verlamd. Of we kunnen vasthouden aan dat kinderlijke deel in ons, het levendige en nieuwsgierige deel, het deel dat onschuldig is."
Edith beschrijft hoe ze met de gruwelijkheden in haar verleden heeft leren leven, en hoe ze hier juist een kracht in vond en dit ook probeert door te geven aan anderen die tegen moeilijkheden/gruwelijkheden in het leven aanlopen.
Het is een eerlijk, open en helder boek met een duidelijke boodschap waar veel mensen kracht uit zouden kunnen halen. Een sleutel die voor een ieder toepasbaar kan zijn, mits je de juiste keuze's maakt.