Na al die jaren nog steeds inhoudelijk sterk en actueel
In 1996 verscheen de eerste druk van Hoe God verdween...., sinds die tijd heeft het boek veel lezers meegenomen in het levensverhaal van een Fries dorp dat in de minder dan 50 jaar een transformatie heeft ondergaan. Eeuwenlang, generatie op generatie leefden de dorpsbewoners met elkaar en van elkaar, totdat ook dit Friese dorp getransformeerd werd door mondiale, nationale en lokale processen zoals globalisering en individualisering. Binnen twee generaties is het dorp een ander dorp geworden, daarmee stond Jorwert symbool van zoveel andere dorpen in Nederland die onmiskenbaar anders zijn geworden. In mijn ogen niet voor niets verplichte literatuur voor bestuurders, geografen en iedereen die de beschrijvende stijl van Geert Mak weet te waarderen. Geert Mak weet als geen ander het dorp zo te beschrijven dat je jezelf in het dorp waant of nog beter dat je zelf de pijn voelt van de dorpsbewoners voor wie het voelt alsof het hun dorp niet meer is. Ook voel je het gevoel van de dorpsbewoners die juist vooruit de wijde wereld in willen gaan en voor wie het wellicht ietwat bekrompen karakter van het dorp eerder doorbroken had mogen worden. In deze jubileumeditie geeft Geert Mak een update van het boek in een nawoord waarin de auteur de ontwikkelingen die zich nu afspelen op het Nederlandse platteland op een leesbare manier weet te verbinden met de oorspronkelijk editie. Het nawoord geeft antwoord op de vraag hoe het na 1996 is gesteld met Jorwerd en haar inwoners; in sommige gevallen is het een einde oefening gebleken, maar voor andere Jorwerdenaren bleek een nieuwe toekomst ook echt een nieuw begin. Dit boek leest als een echte onmiskenbare Geert Mak fijn daarnaast is deze jubileumeditie ook mooi ingebonden.