Meer dan 4,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Geert Mak

Artikelen 9 Newsroom 10 Spots 4 beschrijving bewerken

Geert Mak (Vlaardingen, 1946) is een Nederlandse jurist, journalist en auteur. Hij studeerde rechten en sociologie aan de Vrije Universiteit en de Universiteit van Amsterdam. Later studeerde hij staatsrecht en vreemdelingenrecht aan de Universiteit van Utrecht. Vanaf 1985 was hij onder andere medewerker en stadsredacteur van NRC Handelsblad en buitenlandredacteur van de VPRO-radio.

Hij schreef zijn eerste boek in 1985: The Amsterdam dream, maar brak als schrijver bij het grote publiek pas door in 1992 met het boek De engel van Amsterdam. In zijn boek De eeuw van mijn vader  (1999) beschreef hij de geschiedenis van Nederland in de twintigste eeuw, maar ook over het gereformeerde gezin waarin hij was geboren. Met De eeuw van mijn vader  won Mak de Trouw Publieksprijs.

In 2004 verscheen zijn meest populaire boek, In Europa, waarvoor hij de NS Publieksprijs kreeg. In datzelfde jaar was In Europa  het best verkochte boek van een Nederlandse auteur in Nederland. Maar ook buiten de landsgrenzen was het boek met veertien vertalingen een groot succes. In 2005 publiceerde hij, na de moord op Theo van Gogh eind 2004, een tweetal pamfletten: Gedoemd tot kwetsbaarheid  en, als reactie op zijn critici, Nagekomen flessenpost.  In augustus 2012 verscheen Reizen zonder John. Op zoek naar Amerika. Mak volgde daarin het spoor van de legendarische schrijver John Steinbeck, die in het najaar van 1960 een ontdekkingsreis maakte dwars door het toenmalige Amerika. Zijn tocht beschreef hij in de klassieker Reizen met Charley. Mak maakte diezelfde reis in 2010, precies vijftig jaar later.

Voor zijn werk werd Mak vele malen bekroond en geëerd. Wegens zijn verdiensten voor de stad Amsterdam kreeg hij in 2002 de IJ-prijs. Tweemaal werd hij gekozen tot historicus van het jaar. In 2004 kreeg hij een eredoctoraat van de Open Universiteit in Heerlen voor zijn verdiensten op het gebied van geschiedschrijving. Voor zijn boek In Europa  ontving hij de prestigieuze Leipziger Buchpreis zur Europaïsche Verständigung (2008) en de Otto von der Gablentzpreis (2009). De Franse regering benoemde hem in 2009 tot Ridder in het Légion d' Honneur. In december 2014 ontving hij een eredoctoraat van de Westfälische Wilhelmsuniversität in Münster.

Laatste bewerking door Anouk (Hebban Crew) op 20/10/2020
Rapporteer deze bijdrage aan de redactie

Nieuwste boek

Amsterdam in bijna 80 boeken - Geert Mak Marita Mathijsen ... Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie

Door lezers

Fabulous Feelgood! / De week van ... Renate
16 januari 2021 24 reacties
  Meer artikelen van lezers

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic

Van deze auteur

Meer Boeken