Trage ontknoping familiepuzzel

Lijda 25 april 2024
In ‘Einde verhaal’ van A.J. Finn maken we kennis met Nicky Hunter en Sebastian Trapp. Deze laatste is een beroemd thrillerschrijver met een donker verleden; zijn vrouw en zoon zijn 20 jaar geleden verdwenen. Sinds die tijd hult hij zich in stilzwijgen tegenover de buitenwereld met uitzondering van Nicky met wie hij al jaren correspondeert. Als hij stervend is nodigt hij haar uit voor een laatste interview waarna Nicky zich naar San Francisco haast waar het verhaal zich afspeelt.

Dan ontspint zich een puzzeltocht binnen de familie Trapp met verschillende, verwarrende, zijsporen die niet behulpzaam zijn bij het verhaal, eerder storend. Waar je bij thrillers normaal gesproken het verhaal in gezogen kan worden, is dat hier niet het geval. De ontknoping is zowel weinig verrassend als onverwacht.

A.J. Finn’s schrijfstijl is in dit boek breedsprakig, je zou het zelfs filmisch kunnen noemen. Locaties worden bijvoorbeeld zodanig uitgebreid beschreven dat een filmregisseur hier moeiteloos mee aan de slag kan. Personen blijven daarentegen vlak, vaag zodat ‘Einde verhaal’ oppervlakkig blijft en niet echt pakkend is. De vraag rijst zelfs of ‘Einde verhaal’ wel een thriller is en een waardig opvolger van ‘De vrouw in het raam’. Maar dat kan de lezer het beste zelf beoordelen.

Meer recensies van Lijda