De powervrouwen van Hotel Flanagans!
Het verhaal begint met Linda Lansing die is opgegroeid bij haar grootmoeder in het kleine dorpje Fjällbacka in Zweden, terwijl haar vader een groot hotel in het hartje van Londen runt samen met twee neven; Hotel Flanagans.
Wanneer Linda onverwachts naar Londen wordt geroepen, blijkt dat haar vader ernstig ziek is en hij overlijdt dan ook vlak na haar aankomst. Ze erft het grootste gedeelte van Hotel Flanagans, maar ze heeft zich nooit verdiept in het runnen van een hotel… De neven van Linda hebben tijdens het ziekbed van haar vader het hotel gerund en ze verwachten dan ook dat Linda haar deel van het hotel af zal staan aan hun, vrouwen zijn immers niet in staat zijn om zoiets als een groot hotel te runnen. Linda is echter vast besloten om het geliefde Hotel Flanagans van haar vader te laten opbloeien, maar hoe staan de neven daar tegenover en laten ze zich zo gemakkelijk opzij schuiven?
Behalve Linda komen er nog twee sterke vrouwelijke hoofdpersonages voor in het boek; Elinor en Emma die beiden in Hotel Flanagans werken. Elinor heeft een getinte huidskleur en vecht tegen de ongelijke behandeling die ze hierdoor krijgt. Emma vecht tegen haar afkomst uit een zwaar gelovig gezin, waarin het normaal is dat je jong trouwt en veel kinderen krijgt. Lukt het deze jongen vrouwen om de norm te doorbreken en te vechten voor hun dromen?
Naast dat het boek een ontzettend mooie, uitnodigende cover en binnenkant heeft, is het boek ingedeeld in korte hoofdstukken waardoor het lekker vlot leest. Gedurende het boek lopen er twee verhaallijnen (1949 en 1960) door elkaar heen. Door deze afwisseling word je meegenomen naar gebeurtenissen in het verleden van Linda die onthullen hoe zich heeft ontwikkeld tot de vrouw die ze is en waardoor stukjes uit de tijdslijn van 1960 op hun plek vallen.
De tijd waarin het zich afspeelt met de bijbehorende clichés is goed neergezet, het is duidelijk dat in de jaren 50-60 lang niet alles even vanzelfsprekend voor vrouwen was, van ondergeschiktheid tot aanranding en seksisme. Daarnaast zijn ook de thema’s racisme en sociale klassen uitdrukkelijk aanwezig.
De vrouwelijke hoofdpersonages zijn uitermate sterk neergezet en hebben iedere hun eigen willetje; ze nemen niet zo maar genoegen met de ‘normale’ gang van zaken, waardoor je met ze meeleeft en wil dat hun dromen slagen. De mannelijke personages zijn minder in detail uitgewerkt, maar ze bevinden zich in het boek wat meer op de achtergrond waardoor dit niet storend is.
Wat ik een minpuntje aan het boek vond, was de tegenstrijdigheid tussen langzame voortgang in het begin van het verhaal en de vele snelle gebeurtenissen in het einde van het boek. Hierdoor krijg je het idee dat het einde van het boek gehaast afgemaakt is en niet de aandacht krijgt die het verdient. Verder misde ik soms wat meer diepgang/achtergrond in gebeurtenissen of personages en zaten er wat vreemde overgangen in het verhaal, ik had hier dan ook graag nog wat meer uitleg of verdieping over gelezen.
Al met al heb ik ontzettend genoten van dit ontspannende boek en wacht ik met smart tot de volgende delen van de triologie worden uitgegeven!