Een saaie vakantie verandert in een vakantie vol avonturen.
"Pap fluisterde ik toen. 'Denk je dat de laatste dinosaurus wist dat hij de laatste was?....'Ik hoop van wel, zei ik'. 'Als hij wist dat hij de laatste was, dan vond hij het vast niet zo erg om dood te gaan. Dan was hij toch maar eenzaam'."
In het boek van Anna Woltz volgen we Samuel, een jongen die soms door zijn eigen gedachten met zichzelf in de knoop zit. Als hij met zijn familie op Texel is leert hij door toeval Tess kennen. De ontmoeting is de start van een vakantie vol avonturen. De saaie vakantie is ineens niet saai meer als Samuel kiest om bij Tess op het eiland te blijven. Zijn ouders moeten namelijk met zijn broer naar het ziekenhuis in Den Helder, die zijn er namelijk niet op het eiland. Beetje bij beetje begint hij meer van de vakantie te genieten. Zijn ouders ziet hij nauwelijks meer. Ze vragen zich steeds af wanneer Samuel weer naar het huisje komt. Samuel leert de geheimzinnige opa kennen, die graag een begrafenis wil voor zijn gestorven vogel. Daarnaast leert hij dat het hebben van twee ouders, een papa en een mama, niet zo vanzelfsprekend is.
Tess doet me denken aan Madelief van Guus Kuijer. Een zelfverzekerde meid die voor zichzelf opkomt. Als ze net zoals madelief met een jongen zou moeten vechten om voor zichzelf op te komen, zou ze dit gewoon doen. Tess is net zoals Madelief erg zelfstandig en onderneemt op eigen houtje plannen. Zo heeft ze bij toeval ontdekt wie haar vader is en neemt zij (onder een valse naam) contact met hem op. Ze wil graag haar echte vader leren kennen, ook al weet haar moeder hier niks van. Aan het einde van het verhaal verschilt Tess wel in vergelijking met Madelief, omdat Tess niet tegen haar echte vader durft te vertellen dat zij zijn dochter is. Dit zou Madelief naar mijn mening wel hebben gedaan. Toch biedt het in dit boek voor Samuel de ultieme kans te bewijzen dat hij zijn eigen mening durft uit te spreken.
Het boek leest als een razende. De hoofdstukken staan vol cliffhangers. Daarnaast worden moeilijke onderwerpen zoals ingewikkelde gezinssituaties en de dood bespreekbaar gemaakt. Een waardevol en mooi boek om te lezen.