fantastisch tweede deel

lmk1906 15 februari 2026
Het tweede deel van de boekenserie in het spoor van de legende. Na 71 Forest Road (dat zich afspeelt in Nieuw Zeeland) las ik nu: De munt van Wicklow.

Ik moest even in het verhaal komen en de nieuwe personages leren kennen. Maar eenmaal een aantal hoofdstukken verder zat ik er helemaal in. In het eerste hoofdstuk gaan we terug naar het jaar 1900 ergens in de Wicklow Mountains in Ierland.
Daarna maken we kennis met Huub. Een jongen die in het bezit komt van een speciale munt. Hij koopt hem van een Ierse man die zegt dat oude verhalen vertellen dat de munt een geluksmunt is. Sinds Huub de munt bezit gaat heeft hij ineens inderdaad heel veel onverklaarbaar geluk. Maar zijn geluk betekent ongeluk voor een ander. Daarom wil hij de munt kwijt. Hij geeft de munt aan zijn nieuwe buurman. Dat blijkt oom Rob die we kennen uit het eerste deel. Ook oom Rob heeft heel veel geluk sinds hij de munt in bezit heeft. Dan geeft oom Rob de munt aan Tom. Die ook weer erg veel geluk krijgt. Dat maakt oom Rob en Tom nieuwsgierig naar de herkomst van de munt en het verhaal erachter. Dus vertrekken ze samen naar Ierland om daar op onderzoek uit te gaan.

Het boek leest weer heerlijk weg. Er komende diverse tijdssprongen in voor, dat is soms even goed opletten. Joost heeft weer een heerlijk avontuurlijk en mysterieus verhaal weten te schrijven. Ik vond dit deel nog fijner lezen dan het eerste deel. En kon het dan ook maar moeilijk wegleggen omdat ik zo benieuwd was naar hoe het verhaal zou aflopen. Er zitten flashbacks in naar het eerste deel en ook personages uit het eerste deel komen terug. Ik zou de boeken dan zeker ook op volgorde lezen.
Je leert oom Rob en Tom in dit deel nog beter kennen. Ik ben dan ook heel benieuwd waar we in het volgende deel heen zullen reizen met oom Rob en Tom.

Wat mij betreft een dikke aanrader voor alle leerlingen vanaf de bovenbouw van de basisschool.

Meer recensies van lmk1906

Hoe ver ga jij voor het huis van je dromen? Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.