verrassend goed boek

lmk1906 lmk1906
7 mrt 2025

Fantasyboeken zijn meestal niet de boeken waar ik als eerste naar pak. Maar toch als ik ze eenmaal lees kan ik niet stoppen met lezen. Dat was niet anders met dit boek. Een boek dat ik door de boekenbingo leerde kennen. Het staat op de bovenbouwlijst. Dit is zo'n boek dat ik zelf niet zo snel zou kiezen en door de boekenbingo nu toch op mijn pad is gekomen. En wat ben ik daar blij mee. Het was er even inkomen. De vele namen moesten even een plekje krijgen maar eenmaal in het verhaal is het moeilijk om te stoppen met lezen. De hoofdstukken zijn kort waardoor je echt door het verhaal heenvliegt.

We volgen in dit verhaal Mannus. Die opgroeit met zijn broers, zusje, vader en moeder en woont op een kasteel. Hij is niet zo als zijn broers. Mannus denkt dat hij niets kan en nooit een goede ridder zal worden. Dan stuurt zijn moeder hem naar Elfling Ougus. Daar kan hij zijn kwaliteiten leren kennen. Een spannend verhaal volgt. Door het open einde kan ik niet wachten op het volgende deel. Voor nu al 1 van mijn favoriete boeken van dit jaar van de boekenbingo. Het is wel echt een bovenbouwboek. Er wordt soms best heftig omschreven hoe het er aan toe gaat bij de ridders. Hier moeten kinderen wel tegen kunnen. Dat is wel iets om rekening mee te houden.

Een mooi boek ook om met kinderen te praten over talentontwikkeling, zelfvertrouwen en doorzetten:
"Je kunt werken aan dingen waar je niet zo goed in bent en daar dan met veel inspanning ietsjes beter in worden. Je kunt ook werken aan de dingen waar je goed in bent en daar een uitblinker in worden. Ik geloof dat dat laatste zinvoller is. En ook leuker."

"Maar met talent alleen ben je er niet. Er is nog heel veel werk te verzetten. Alleen door hard te werken kan je talent tot bloei komen."

Meer recensies van lmk1906