Top magisch boek

lmk1906 04 april 2025
We ontvingen dit recensie exemplaar van Luiting Sijthoff. Heel erg bedankt voor dit leuke boek!

Wanneer Metty op haar 10e verjaardag met haar vader naar metrostation Duisterpoel gaat voelt ze dat er iets niet klopt. Want hoe ze ook zoekt op de kaart, er staat geen station Duisterpoel op.
Haar vaders reactie: “Lieve schat, de interessantste plekken vind je nooit op kaarten.” Ze komt uiteindelijk samen met haar vader op een duistere plek die ook magisch blijkt te zijn. Terwijl er voor magie al tientallen jaren strenge regels gelden in Engeland. Haar moeder blijkt ook naar deze magische plek gekomen te zijn. Want het is een bijzondere dag. Op je tiende verjaardag kom je erachter wat je lot. Hiervoor gaan ze naar madame Fayola leBeau. Al tijden kijkt Metty hier naar uit. Als ze eenmaal haar lot gekregen heeft middels een tattoo op haar hand is dit niet wat ze er van had verwacht. Wat volgt is een verhaal met diverse plotwendingen die je niet ziet aankomen. Doordat er veel gebeurt in het verhaal blijft er een behoorlijke vaart in het verhaal zitten en blijft het boeiend.

Wat een heerlijk verhaal om te lezen. Een heerlijk magisch verhaal om helemaal in weg te dromen. De schrijfstijl is zo beeldend dat je soms zelf in Nieuw Londen rondloopt of rondzweeft. Ik kon me er helemaal een voorstelling van maken van hoe het er daar uit zou zien en hoe het zou zijn om daar te zijn.
Het bestaat uit 35 hoofdstukken en telt 296 blz. Aan het einde staat ook een lijst met veelvoorkomende loten.

Dit is een boek dat je zou kunnen voorlezen in de bovenbouw of kinderen zelf kunt laten lezen. Het boek leent zich ook prima als samenleesboek in de klas. Het is ook boek dat je prima kunt inzetten bij diverse lessen. Aan het begin van het boek staat een prachtige plattegrond van Nieuw Londen. Op deze manier kun je prima met de kinderen volgen waar het verhaal zich op dat moment afspeelt. Je kunt deze kaart gebruiken om te werken rondom kaarten en kaartlezen.
Het boek is ook prima te gebruiken om met leerlingen te praten over de verschillende loten. Van daaruit kun je het hebben over goed en kwaad. Welke loten kunnen de kinderen nog bedenken? Hier kun je ook weer een tekenles aan koppelen. Laat ze zelf tattoos tekenen bij de loten die zij bedacht hebben.
Tenslotte zie ik ook diverse mogelijkheden om dit boek te gebruiken bij creatief schrijven opdrachten. Bv een magisch gedicht en laat de leerlingen kennis maken met diverse dichtvormen. Of geef de kinderen een startregel waarna ze het verhaal zelf kunnen afmaken. Laat de kinderen een strip maken waarin magie voorkomt.

Ik ben blij dat ik met dit boek kennis heb mogen maken en ga dit boek zeker goed promoten op school bij de leerlingen!

Meer recensies van lmk1906