Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Aan de pagina’s gekluisterd

Loortje Leest 07 juni 2024
Athena Liu is voor June Hayward een doorn in het oog, want Athena heeft alles waar June van droomt. Ze is bloedmooi, schrijft de ene bestseller na de andere en verdient bakken met geld, terwijl June door de uitgever van haar geflopte debuutroman volkomen wordt genegeerd. De twee jonge vrouwen leerden elkaar jaren geleden op de universiteit kennen en zijn sindsdien nog altijd vage kennissen om redenen die June eigenlijk niet begrijpt. Athena zoekt van tijd tot tijd nog steeds contact en June gaat daar altijd op in, al is dat vooral om zichzelf te kwellen. Alles verandert drastisch als Athena en June na een paar drankjes in Athena’s prachtige appartement belanden…

---Het gestolen manuscript---
June kijkt haar ogen uit in Athena’s appartement. Voorheen spraken ze bijna altijd in een bar of restaurant af, dus ze was nog niet eerder bij Athena vrij recente thuis geweest. Dat is ongetwijfeld aan de alcoholische versnaperingen te wijten, want Athena spreekt een beetje met dubbelde tong als ze June rondleidt. Vol trots laat Athena haar werkkamer en klassieke typemachine zien, want ze is wars van computers. June’s oog valt direct op de dikke stapel die naast de typemachine ligt, het lijkt op een voltooid manuscript.

De twee vrouwen drinken nog wat meer en hebben lol totdat Athena door een bizar ongeluk dood neervalt. June doet wat ze kan om haar te redden, maar het wil niet baten. Athena is niet meer te redden. Terwijl June de alarmcentrale belt, gaat er plotseling een gedachte door haar hoofd: dat manuscript ligt daar en er is geen digitale kopie van.

June stopt het epistel in haar tas en zodra het lichaam van Athena is afgevoerd begint ze het thuis te lezen. Het is briljant, maar nog lang niet genoeg uitgewerkt om naar een uitgever te sturen. June begint te herschrijven, te sleutelen en te perfectioneren. En dan besluit ze om haar eigen naam eronder te zetten en het op persoonlijke titel naar een literair agent te sturen.

---Er is een klein probleem---
“Plagiarism is an easy way out, the way you cheat when you can´t string words together on your own. But what I did was not easy. I did rewrite most of the book. Athena’s early drafts are chaotic, primordial, with half-finished sentences littered all over the place. Sometimes I couldn’t even tell where she was going with a paragraph, so I excised it completely. It’s not like I took a painting and passed it off as my own. I inherited a sketch, with colors added only in uneven patches, and finished it according to the style of the original. Imagine if Michaelangelo left huge chunks of the Sistine Chapel unfinished. Imagine if Raphael had to step in and do the rest.”

Het boek is natuurlijk een groot succes en June geniet met volle teugen van alle belangstelling. Er is alleen een klein probleem. Athena Liu is van Chinese afkomst en het boek gaat over Chinezen in Europa tijdens de Tweede Wereldoorlog. June is een blanke Amerikaanse.

Vandaag de dag is afkomst een behoorlijk groot ding en heb je in een vloek en een zucht hele volksstammen beledigd. En daar heeft June niet bij stilgestaan toen ze haar naam onder het idee van Athena zette.

---Aan de pagina’s gekluisterd---
Dit boek stond afgelopen maand op Hebban in de spotlight en ook op social media kwam ik het overal tegen. Talloze lezers hadden het erover en dus vond ik dat ik niet kon achterblijven, door al die buzz was ik razend nieuwsgierig geworden.

Achteraf gezien moet ik concluderen dat er niet genoeg aandacht was, want dit boek is gewoon grandioos. Het verdient televisiereclames, abriposters en radiospotjes. Het verhaal, de pikzwarte humor en vooral June hebben me dermate aan de pagina’s gekluisterd gehouden dat ik het onmogelijk weg kon leggen. Ik heb het in één ruk uitgelezen en sloeg het toen met een voldane zucht dicht. Want ja, ook het einde is meesterlijk.

Het zou zomaar kunnen dat dit nu al mijn favoriete boek van 2024 is.

Deze recensie is ook op mijn blog gepubliceerd: https://loortjeleest.nl/

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Loortje Leest

Gesponsord

Wanneer zijn ploeg vastloopt door een reusachtig bot, gaat Boer Boris samen met Berend en Sam op onderzoek uit. Van welk dier zou dit bot kunnen zijn? Een cavia? Een marmot?

Marie zit op de beste school van de wereld met de allerliefste juf. Als haar klas uitgenodigd wordt om een week te ruilen met een andere klas, logeert Marie zelfs in een villa met zwembad en paarden.

De TikToks die geheimen van leerlingen én docenten onthullen, zijn enorm populair op Lauries school. Maar is het wel echt ongeluk als een meisje uit een van de sappigste TikToks om het leven komt?

Met zeven sleutels kan een bont gezelschap reizigers de schat van de meedogenloze Roverkoning in handen krijgen, als ze langs de zeven bewakers kunnen komen.

Noura leeft met een groot geheim – haar moeder mag absoluut niet ontdekken dat ze bij volle maan in een weerwolf verandert. En dan is er nog dat andere grote geheim ...

Als het afbrokkelende gebouw van Brams middelbare school wordt gesloten, moet hij ergens anders heen dan zijn beste vriend, Theo Thorbecke. Kunnen ze de school nog redden?

De kikkertjes maken weer met veel plezier en humor hun stripboeken. Met hun opbrengsten kunnen ze snoep kopen. Of kunnen ze het beter samen aan iets anders besteden?

Waakgorgel Jukko vertelt de Waakgorgeltjes-in-Opleiding en Melle dat er boven de poolcirkel een groot leger Brutelaars oprukt. De verdedigende Gorgels vallen allemaal in slaap.

Drie tieners bekennen de moord op Mirza. Alle drie hebben ze een motief, maar slechts een van hen is de dader. Wie viel Mirza aan op het feest? Wie is de mystery guest?

Er is een landelijke internetstoring en nu kunnen Quinn en Aaron geen huiswerk maken. Ze moeten een voldoende halen, anders moeten ze stoppen met hun videokanaal.

Een ode aan de allesoverstijgende kracht van vrouwenvriendschap en een intiem portret dat een nooit eerder getoonde kant van Marilyn Monroe laat zien.

Als haar vader haar herinneringen vertelt die niet rijmen met de geschiedenis zoals zij die kent, gaat Olga twijfelen over haar achtergrond.

Dit is het sensationele verslag van hoe Red Bull luidruchtig de Formule 1-wereld instapte en steeds succesvoller werd om uiteindelijk de sport te domineren met Max Verstappen.

Twee advocaten, de een wit, de ander zwart, proberen hun ten onrechte beschuldigde zwarte verdachte van de doodstraf te redden.

Tijdens een roerige debatavond aan de universiteit in Kiev verklaart Dani's jeugdvriend Pavel dat het socialisme dood is. Wanneer Pavel vervolgens verdwijnt, gaat Dani naar hem op zoek.

Journalist Gina deed jarenlang verslag van oorlogen over de hele wereld, maar sinds kort is ze correspondent in Rome. Na een zwoele zomeravond belandt ze in bed met haar jeugdvriend Okke.

Wanneer Poppy anonieme brieven ontvangt, betrokken is bij een ongeval en verrast wordt door een groot geldbedrag, wordt haar veerkracht zwaar op de proef gesteld.

Schrijfster Keet ontdekt dat de eigenaresse van een sjofele strandtent waar ze graag komt, illegaal onderdak biedt aan een groepje jongeren.

Bruce Cable, de extravagante boekhandelaar die zijn winkel bestiert op Camino Island, en de groep schrijvers die hij om zich heen heeft verzameld staan voor een nieuwe uitdaging.

Tanya, een Britse exchange student, komt een jaar lang in het gezin van Natalie en Matt wonen in hun luxe huis in Los Angeles. Ze begint steeds meer te lijken op hun overleden dochter Anabel.

Wanneer haar buurvrouw Kira dood wordt aangetroffen denkt iedereen aan zelfmoord. Maar Nancy is ervan overtuigd dat er kwade opzet is.

Amsterdam, 1824. In de kinderkolonie heerst een hard regime van tucht en discipline. Samen maken Karel en Lize een plan: proberen te ontsnappen uit Veenhuizen ...

Cornelisse en Wertheim selecteerden de mooiste en indrukwekkendste verhalen uit 12,5 jaar Echt gebeurd. Ook op papier beklijven deze verhalen. Een feest om te lezen!

Het team is een oude sekte op het spoor als plotseling de cold case roodgloeiend wordt: een jonge vrouw is sinds een paar dagen spoorloos verdwenen...

Pim Franssen beschrijft zijn reis vol beproevingen van twee jaar en twee dagen door 26 Afrikaanse landen in een oude Land Cruiser.

Over vergeving, spijt hebben van altijd maar doorgaan, het plezier van simpel leven en de kracht die schuilt in gewoon geluk.

Op Ivy's safari’s worden dieren alleen gefotografeerd. Ze stuit daarbij op verzet van de andere witte jagers, maar ze zet vastberaden door.

De zeventigjarige Cecilia kijkt ernaar uit de zomer ongestoord aan de kust door te brengen. Dit plan wordt echter verstoord als ze een onverwachte gast aantreft.

Met zijn kenmerkende opgerolde sokken, zijn taaiheid en wilskracht hoort Søren Lerby bij de absolute boegbeelden van het voetbal.

Als de jonge Ned Maddstone zich na een uit de hand gelopen grap op school plots in een streng bewaakte gevangenis bevindt, ziet de toekomst er veel minder rooskleurig uit.

Als je het lastig vindt om je gewoontes te veranderen, ligt dat niet aan jou. Slechte gewoontes blijf je herhalen, omdat je de verkeerde methode gebruikt.

Miljardair Georg zoekt hulp bij zijn vriend Joe Carling, voor zijn spoorloos verdwenen kleinzoon en enige erfgenaam. Iemand heeft er baat bij heeft als Filip nooit gevonden wordt …

Dumoulin wordt geconfronteerd met plekken waar nederlagen, crashes en rivalen een voedingsbodem bleken voor twijfels, frustraties en onzekerheden.

Het jaar van Gwen van Poorten varieerde van paddoceremonies tot botox, van met je partner naar Burning Man en je daar verloven tot het verbreken van die verloving.

Qmusic-dj en brandweerman Tom geeft aan de hand van heftige, verdrietige, leuke en soms idiote verhalen een eerlijk en inzichtelijk beeld van het leven van een brandweerman.