Advertentie

Is het überhaupt mogelijk om een recensie te schrijven over dit boek? Doet elk geschreven woord geen afbreuk aan deze eminente creatie? Je staat als recensent voor een Sisyphusopdracht.
Kan je dit een goed boek noemen? Neen
Kan je dit een zeer goed boek noemen? Neen
Kan je dit een geniaal en buitenaards boek noemen? Ja
Ruim 40 jaar voel ik me bevoorrecht boeken te mogen en te kunnen lezen. Ze zijn talrijk, de romans die mij beroerd hebben, die mijn maatschappelijk beoordelingsvermogen aangescherpt hebben en mijn interne democratie verhoogd hebben. Schrijvers hebben mij verwonderd, verrast en mijn geest haarscherp geslepen. En daar ben ik dankbaar voor.
Maar nu ben ik woordeloos na het lezen van dit werk. Vanaf de eerste alinea was ik gefascineerd, verwonderd, verbijsterd. Ook een tikkeltje kwaad: dat nooit iemand mij attent heeft gemaakt op Anjet Daanje, de schrijfster van dit meesterwerk; dat nooit iemand mij getipt heeft om eens een kijkje te nemen op haar ingenieus gecomponeerde website; dat nooit iemand mij aangaf hoe onuitputtelijk de lijst van boeken is die de auteur las als voorbereiding op deze roman; dat je op haar website fenomenaal documentatiemateriaal vindt als duidende achtergrondinformatie; dat zo weinig recensenten opkwamen voor deze schrijfster.
Als woordeloos verzet tegen zoveel literair onrecht en als ultiem eerbetoon aan het boek en de schrijfster ervan hul ik mij verder in absoluut stilzwijgen omdat meer alleen minder kan zijn.
All the way, voor het eerst geef ik zes sterren.

Reacties op: Zwijgen als eerbetoon

40
De herinnerde soldaat - Anjet Daanje
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners