Familie
Ik mocht 'zes broers en een zus' van @ marc schoorl lezen.
Cover:
Zette niet aan tot lezen, maakte me niet nieuwsgierig.
Inhoud:
In de jaren 1960 woonde het gezin van Adri van Hargen – bestaande uit vader, moeder, een dochter en vijf zonen – in de achterstandswijk van Wassenaar. Daar enkel de vader uit werken gaat en de moeder voor de kinderen zorgt, moeten ze hun best doen de eindjes aan elkaar te knopen.
De kinderen groeien op in dit protestants gezin en leren zich 'nuttig' bezig te houden. Vader bepaalt wat het gezin gaat en mag doen. De kinderen mijden conflictsituaties met hun vader, ze lopen op eieren om de gemoederen binnen het gezin niet te laten exploderen.
Mijn mening:
Adri is 'de man' van dit gezin, die alles bepaalt en het goed meent met zijn gezin. Het dramatisch is echter dat, hoewel niet dom, de vader niet empathisch is en vaak manisch explosief gedrag vertoont. Hij wil dat zijn gezin het goed heeft, werkt zich te pletter om de nodige centen hiervoor bijeen te schrapen, maar verliest hierdoor het welzijn van het gezin uit het oog, de meest simpele dingen lopen dan ook verkeerd af.
Gelukkig hebben de broers het goed samen. Iedere dag is een ontdekkingreis naar wat deugnietstreken uithalen tot gevolg kan hebben. Moeder en grote zus ondergaan dit en bedekken de falikant aflopende ontdekkingen met de mantel der liefde. De vader houdt niet van kleuren buiten de lijntjes.
Het ganse verhaal ademt 'familie' en 'liefde voor het leven'.
Het dagelijkse leven in een groot gezin wordt mooi uitgewerkt, iedere heeft zijn deeltje maar samen is de familie sterk.
Mooi verhaal, maar soms ook erg saai.
Verdient 3 sterren.