Een warme en geslaagde afsluiter van een fijne serie
Het is lang geleden dat ik een boek uitlas en meteen dacht: “Jammer dat het afgelopen is!”. Niet omdat het verhaal onaf voelt, maar omdat je simpelweg nog even bij de personages wilt blijven. Dat gevoel typeert dit slotdeel van de serie perfect.
In “Het pact 3 - Niet wie je denkt” volgen we Winnie, die na jaren rondlopen met een geheim besluit om eindelijk open kaart te spelen. Een geheim kan natuurlijk al makkelijk zwaar aanvoelen, maar Yvonne van den Nieuwenhuizen weet het verhaal luchtig te houden, met humor op de juiste momenten en een hoofdpersoon die direct sympathie oproept. Winnie is herkenbaar, met haar onzekerheden en twijfels, maar zonder te vervallen in zelfmedelijden. Haar keuzes voelen begrijpelijk en geloofwaardig.
De romantische lijn is goed gedoseerd: niet overheersend, maar wel aanwezig genoeg om je als lezer te laten meeleven en te doen hopen op een bepaalde uitkomst. Het is juist door dit soort nuance-doseringen duidelijk dat Van den Nieuwenhuizen, na inmiddels zes boeken, stevig in haar schrijverschap zit.
De verschillende locaties dragen sterk bij aan de sfeer van het verhaal. Van het zonnige Los Angeles via Amsterdam naar Breda, inclusief carnaval (voor een Amsterdamse een compleet andere wereld!) en af en toe weer terug in Amsterdam. Het decor is hierdoor afwisselend en levendig. Breda wordt daarbij bijzonder sfeervol neergezet; je krijgt als lezer direct zin om zélf eens in Breda op onderzoek uit te gaan. Misschien wel om op jacht te gaan naar herkenbare elementen uit het boek? :-) En anders gewoon een leuk terrasje zoeken. Ik heb er zin in!
Wat daarnaast wederom opvalt, is de humor: herkenbaar, scherp en een inmiddels kenmerkende stijl voor Van den Nieuwenhuizen. Meerdere scènes zorgen voor oprechte lachmomenten, wat het boek goed in balans houdt.
Van de drie delen is dit wat mij betreft het sterkste boek. De vrienden van het pact voelen inmiddels vertrouwd aan en ieder personage krijgt door de serie heen een afronding die past bij zijn of haar ontwikkeling. Ook in dit boek krijgt de band tussen de vriendin voldoende aandacht en afsluiting. Als lezer voel ik mij verwend met zo’n mooi laatste deel.
Dit boek maakt dan dus ook een geslaagde afsluiter van de serie. Het is een verhaal dat je met een goed gevoel dichtslaat en dat ook prima te lezen is zonder voorkennis van de eerdere delen.
Nu deze serie is afgerond, ben ik vooral benieuwd waar Yvonne van den Nieuwenhuizen hierna mee komt. Maar één ding is zeker: ik lees het sowieso.