Door inmetselen vrijheid inleveren maar nog veel meer vrijheid terugkrijgen
In Het wonder van het Noorden van Annemarie Ros kiest Margaretha ervoor om als recluse zich te laten inmetselen. In het begin van het verhaal is te merken dat ze hiervoor kiest door iets uit het verleden en niet direct door een religieuze wens. Ze draagt dus een geheim met zich mee. Natuurlijk wil je als lezer weten hoe het leven in de dertiende eeuw in Groningen is, maar vooral wil je toch weten waarom een jonge vrouw zich vrijwillig laat insluiten in een kerk. Na het lezen van Het wonder van het Noorden weet je wat Margaretha in eerste instantie dreef, maar ook dat haar motivatie verandert.
We leven mee met Margaretha, een jonge vrouw die duidelijk voor zichzelf durft op te komen. In de mannenwereld van die tijd (tenminste, dat was mijn idee van de 13e eeuw) kan ze soms subtiel en soms opzichtig de mannen een spiegel voorhouden en dingen veranderen. De Groningers dragen haar op handen door alles wat ze doet: een luisterend oor bieden, handige tips geven, maar ook wonderen afdwingen. Margaretha koos eerst voor zichzelf, maar wilde van betekenis zijn en dat is haar zeker gelukt door zichzelf weg te cijferen, optimistisch te zijn en onverwachte beslissingen te nemen. Margaretha maakt wereldveranderende dingen mee. Het verhaal wordt spannend doordat je afwisselend met Margaretha en een onbekende, geheimzinnige man de gebeurtenissen meemaakt.
Het wonder van het Noorden geeft een hoopvol verhaal uit een lang vervlogen tijd. Ik zou niet graag in de dertiende eeuw leven, maar had toch wel graag kennis gemaakt met mijn plaats- en naamgenoot!