Advertentie

Wat als. Ik ben vast niet de enige die bij het terugkijken naar keuzes denkt: wat als? Wat als ik de trein niet gemist had? Wat als ik wel aangenomen was bij dat bedrijf? Wat als...
Curtis Sittenfeld durft het aan een alternatieve geschiedenis te schrijven over Hillary Clinton. Bij Hillary Clinton kun je op veel momenten achteraf bedenken: wat als ze niet dit maar dat had gedaan?
Het boek blijft vaak dicht bij de werkelijkheid. Je krijgt daardoor een goed beeld van Hillary Clinton en je kunt de schrijver ook goed volgen in de verandering van de geschiedenis. Als lezer leer je in de proloog en in deel 1 een jonge Hillary Rodham kennen. Je ziet een jonge vrouw die volwassen wordt en die heel erg verliefd wordt op Bill Clinton. Sittenfeld werkt goed toe naar het moment waarop Hillary een andere keuze maakt, een keuze waar je als lezer alle begrip voor kunt opbrengen.
Sittenfeld schrijft in een zeer prettig leesbare stijl met een goed tempo. Je kunt wel merken dat het boek in eerste instantie voor een Amerikaans publiek geschreven is. Enige kennis van de maatschappij en het politieke systeem is wel handig.
Als lezer vond ik wel dat de keuze voor het alternatief zeer logisch en overtuigend was, maar toch viel de uiteindelijke uitwerking voor mij wat tegen. Ik hoopte dat Hillary als een sterke vrouw en als een voorbeeld naar voren zou komen, maar ik zag vooral een eenzame, sterke vrouw die een pyrrhusoverwinning behaalt. Het doel is bereikt, maar tegen welke prijs?
Toch is het boek onderhoudend en zeer de moeite waard om te lezen, vanwege de details en zeker ook vanwege de rol van Donald Trump.

Reacties op: Wat als je de geschiedenis kon veranderen?

61
Rodham - Curtis Sittenfeld
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners