Advertentie

Joke van Leeuwen schrijft over Deef, een doodnormale jongen met een levendige fantasie. Ze heeft verschillende korte verhalen geschreven over de vragen die Deef stelt of over de gebeurtenissen die hij meemaakt. We lezen bijvoorbeeld wat er gebeurde toen hij een poppetje tekende dat tot leven kwam, over toen hij een woord niet meer wist, en over toen hij van de hoge springplank in het zwembad wilde springen.

Voor wie Joke van Leeuwen nog nooit heeft horen spreken over leesonderwijs zou eens een lezing van haar moeten volgen. Ze is grappig en gevat en vertelt rake zaken. Zo is dit boek ook opgebouwd. De ouders van Deef zijn gescheiden en dit lezen we tussen de regels door. De tekst is zorgvuldig uitgezocht op woordspelingen en is humoristisch geschreven. De fantasie van Deef komt goed naar voren, wat ondersteund wordt door leuke tekeningen.

We leren de hoofdpersoon goed kennen door de vragen die hij stelt. Deze zijn gevat en belangrijk voor een jongen van zijn leeftijd. Dit is niet zomaar een jeugdboek, maar een boek dat je goed kunt inzetten tijdens de leeslessen. Goede doordachte verwerkingsopdrachten zullen zeker de dialoog openen in de klas. Ik geef dit boek vier sterren.

Reacties op: Gevat jeugdboek

22
Toen ik - Joke van Leeuwen
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners