Meer dan 6,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Een emotionele roman rondom thema PTSS

Marieke Scheers 30 april 2025 Hebban Team
De Amerikaanse bestsellerauteur Kristin Hannah heeft meer dan twintig boeken op haar naam staan. Romans met een diepere emotionele laag die een meeslepend verhaal vertellen en een stuk geschiedenis beschrijven en/of een maatschappelijk thema aankaarten. Het boek Home Front is oorspronkelijk in 2012 uitgegeven en nu vertaald naar het Nederlands als De weg naar huis. De vertaling is van Carolien Metaal.

De weg naar huis start met een proloog waarin we kennis maken met Jolene en hoe haar jeugd is verlopen. Daarna verspringt de tijd naar 2005. Jolene is getrouwd met advocaat Michael en ze hebben twee kinderen, Betsy van 12 en Lulu van 5. Jolene heeft alles strak georganiseerd en alles loopt op rolletjes. Samen met beste vriendin en buurvrouw Tami is ze bij het leger in de functie van helikopterpiloot. Hun stabiele leventje verandert zodra Michael een bom onder hun huwelijk legt en Jolene vlak daarna wordt opgeroepen voor de oorlog in Irak.

Wat een emotioneel verhaal heeft Hannah neergezet. Jolene moet een keuze maken tussen haar leven als militair en haar gezin, een onmogelijke keuze. Het laat zien wat het doet met de achterblijvers. Het lijkt dubbel zo heftig omdat het een moeder betreft die vertrekt. Eigenlijk is het niet anders dan wanneer een vader wordt uitgezonden, maar gevoelsmatig lijkt dit moeilijker. Michael krijgt ineens alle zorg op zich, wat ondanks de zorgvuldige voorbereidingen van Jolene met vallen en opstaan gaat. Hij krijgt veel hulp van zijn moeder.

Het leven in de oorlog wordt goed beschreven en is indrukwekkend om te lezen. Als lezer leef je mee met Jolene en Tami en voel je de angst en het ongemak waarmee ze te maken krijgen. Als er een ernstig ongeluk gebeurt verandert alles. Het tweede deel van het boek beschrijft de terugkeer van Jolene naar het normale leven, wat voor haar nooit meer normaal zal zijn. Afgezien van haar fysieke beperkingen, moet ze ook leren omgaan met haar geestelijke gesteldheid. Nachtmerries laten haar herbeleven wat ze het liefste wil vergeten.

PTSS is een groot thema in dit boek en Hannah belicht het van twee kanten. Door Michael als advocaat een klant toe te spelen die door PTSS iets heeft gedaan waardoor hij de gevangenis in moet, wordt het PTSS uitgelegd en duidelijk gemaakt. Zo kan de lezer begrijpen wat Jolene meemaakt. Het geeft inzicht in het feit dat de opvang van veteranen tekortschiet, waardoor mensen af kunnen glijden en psychische problemen houden. Het is erg goed uitgewerkt en als lezer ben je nauw betrokken bij het proces.

Hannah weet met haar manier van schrijven de lezer te raken. Haar personages zijn levensecht en de problemen waar zij mee te maken krijgen zijn realistisch uitgewerkt. Het gezin Zarkades is een voorbeeld van hoe het moet zijn als er een ouder wordt uitgezonden. De onzekerheid die het met zich meebrengt heeft grote invloed op de kinderen die beiden op hun eigen manier reageren.

De weg naar huis is een emotionele roman rondom thema PTSS. Een bijzonder verhaal dat indruk maak en na het lezen nog blijft nazinderen.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Marieke Scheers