Mysterie
Dodenuur is het negende boek in de reeks Pynaert en De Cruyenaere.
Cyriel De Cruyenaere is hoofdinspecteur bij het parket van Brussel en is de schoonzoon van Lode(wijk) Pynaert, zijn baas. Bovendien is Cyriel verloofd met Antoinette, de dochter van Lode en wonen ze in bij haar ouders.
Brussel wordt overspoeld door een reeks gruwelijke overvallen op juweliers, uitgevoerd door de Bende van de Motte. Deze bende is afkomstig uit Antwerpen en zodoende moeten de Brusselse inspecteurs samenwerken met de Antwerpse politie en de Beurs voor diamanthandel.
Ook de mysterieuze moord op de bekende (beruchte) notaris Bontemps moet door Cyriel en team zo snel mogelijk opgelost worden.
De cover van het boek spreekt me wel aan en nodigt uit om opgepakt te worden.
Het taalgebruik en de schrijfstijl zijn afgestemd op de periode waarin het verhaal zich afspeelt en klinkt daarom soms erg ouderwets.
In dit verhaal is vooral Cyriel De Cruyenaere het hoofdpersonage en wordt vrij goed uitgewerkt. Lode Pynaert is er vooral om de 'blunders' van Cyriel op te vangen.
Het verhaal is erg vloeiend geschreven maar toch kon het me niet helemaal boeien. Zeker omdat men vrij snel vermoed wie de moordenaar van Bontemps is, maar het duurt wel erg lang voordat Cyriel er achterkomt. Het ontmaskeren van de Bende van de Motte, gebeurt dan weer heel erg onverwacht en vind ik niet erg geloofwaardig.
Dit boek krijgt van mij 2,5 sterren.