Zon, Wijn & Chansons is een gelaagde en ontroerende roman waarin heden en verleden samenkomen in een verhaal over liefde, verlies en de blijvende impact van familie en keuzes.

Marlenybooks 01 mei 2025
Boekrecensie: Son Wijn en Jeans Honds
Auteur: Helene Holstroom
Beoordeling: (4 van 5 sterren)
Waarom deze score: Een verrassend gelaagde roman met sterke thematische diepgang en een meeslepende vertelstructuur, die net iets zwaarder is dan de gemiddelde feel-good.

Samenvatting:
In zon, wijn & chansons worden heden en verleden op ingenieuze wijze met elkaar verweven. Wanneer een mysterieuze fles uit de Tweede Wereldoorlog wordt opgedoken, raakt de hedendaagse hoofdpersonage verwikkeld in een zoektocht die zowel haar professionele leven als persoonlijke verleden raakt. Tegelijkertijd volgen we in 1944 twee jonge mannen in het door oorlog geteisterde Frankrijk, verbonden door verzet, gevaar én verboden liefde. Wijn is de verbindende rode draad, zowel letterlijk als symbolisch.

Schrijfstijl:
Helene Holstroom schrijft beeldend en gedetailleerd, met veel aandacht voor sfeer en beschrijving – vooral de passages over wijn zijn uitzonderlijk levendig en zintuiglijk geschreven. Ondanks dat ik zelf geen wijndrinker ben, werd ik er bijna enthousiast van. De stijl past perfect bij de thematiek en versterkt de beleving.

Verhaallijn:
De opbouw van de plot is origineel en zorgvuldig geconstrueerd. De duale tijdlijnen (heden en 1944) worden naadloos met elkaar verweven. Vooral de verhaallijn in het verleden verrast: als lezer weet je vaak net iets meer dan de personages in het heden, maar de uitkomst blijft lang onzeker. De spanning wordt subtiel opgebouwd en tot de laatste pagina vastgehouden.

Karakterontwikkeling:
De personages zijn realistisch en complex. Zowel in het heden als het verleden dragen ze zichtbare littekens uit hun jeugd en relaties. De invloed van opvoeding, teleurstellingen en persoonlijke keuzes is voelbaar en geloofwaardig uitgewerkt. Er is veel ruimte voor ontwikkeling, waardoor je echt met ze mee gaat leven.

Thema’s en boodschap:
Dit boek gaat verder dan de oppervlakkige feel-good. Thema’s als familiedynamiek, media-afrekening, oorlog, identiteit en homoseksualiteit in onveilige tijden worden met respect en nuance behandeld. De thematische gelaagdheid geeft het verhaal kracht en diepgang.

De roman behandelt thema’s als familiebanden, verlies, identiteit en de nasleep van trauma’s, met een bijzondere focus op ouder-kindrelaties en de invloed van opvoeding. De setting wisselt tussen het heden (met een mediawereld vol oordelen) en het verleden (met verzetsstrijd, liefde en gevaar), wat zorgt voor contrast en gelaagdheid.

Emotionele impact:
Het boek roept uiteenlopende emoties op: spanning, hoop, ontroering en ook frustratie over onrecht en verlies. Vooral de onzekerheid rondom de afloop van het verleden gaf een extra laag aan betrokkenheid. De emoties voelen oprecht en blijven nog even hangen na het dichtslaan van het boek.

Sterke punten:
• Gelaagde opbouw met dubbele tijdlijn
• Gedetailleerde en zintuiglijke beschrijvingen (vooral over wijn)
• Realistische en gelaagde personages
• Spanningsopbouw in het historische plot
• Thematische diepgang zonder belerend te zijn

Conclusie:
Zon, wijn en chansons is geen standaard feel-good: het is een rijke roman die moeilijke thema’s niet schuwt, maar deze juist verweeft met hoop en menselijke verbinding. De afsluiting van het hedendaagse verhaal voelt bevredigend, terwijl het historische deel je tot het einde toe op het puntje van je stoel houdt.

Aanrader voor:
Lezers die houden van emotionele romans met historische diepgang, dubbele perspectieven en realistische thema’s. Ideaal voor wie een feel-good zoekt met meer inhoud dan luchtigheid.

Leeservaring:
Wat mij vooral is bijgebleven, is hoe het verhaal in 1944 me wist te raken en verrassen. Ik heb tot het einde getwijfeld of de personages in het verleden het zouden redden. Dat maakte mijn leeservaring intens en meeslepend. Ondanks dat ik niet tot de doelgroep van wijnliefhebbers behoor, raakte ik juist geïnspireerd door de passie waarmee wijn wordt beschreven. Het boek laat je nadenken over hoe het verleden doorwerkt in het heden – en dat maakt het voor mij veel meer dan een doorsnee roman.

Ik heb dit boek als recensie-exemplaar gelezen, dit is mijn persoonlijke mening.

Meer recensies van Marlenybooks