Advertentie

Inès is bijna een jaar getrouwd met Michel, eigenaar van Maison Chauveau in de Champagnestreek, wanneer de Duitsers in 1940 Frankrijk bezetten. Op het terrein werken en wonen ook wijnmeester Theo en zijn half-Joodse vrouw Céline. Inès heeft nog altijd moeite om haar plaats binnen het bedrijf te vinden, terwijl Céline helemaal op haar gemak lijkt. Nu alles verandert, moeten er levensveranderende beslissingen worden genomen.

In het heden is het huwelijk van de Amerikaanse Liv net voorbij, wanneer haar Franse oma Edith onaangekondigd op de stoep staat. Zij wil Liv meenemen naar Frankrijk en vertelt haar steeds meer over hun familiegeschiedenis.

De verhaallijnen in het heden en het verleden wisselen elkaar af en je leest vanuit de perspectieven van Liv, Inès en Céline. De historische setting is goed neergezet, er is duidelijk veel research gedaan, en ik vond het interessant om te lezen over de positie van wijnboeren in Frankrijk tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ze waren vastbesloten om te overleven, ook al eisten de Duitsers grote delen van hun voorraden op. Net als veel andere boeren sluit ook Michel zich aan bij het verzet, waardoor je leest over het verbergen van munitie en vluchtelingen in de ondergrondse gangenstelsels en het omwisselen van wijnen om de meest kostbare voorraden uit handen van de Duitsers te houden. De constante dreiging is voelbaar en de verhoudingen worden indringend beschreven.

Waar ik in vorige boeken van deze auteur genoot van goed uitgewerkte personages, viel dat in dit boek helaas wat tegen. Liv vond ik een fijn personage, maar aan de personages uit het verleden heb ik me regelmatig geërgerd. Ze communiceren slecht, hebben allemaal hun geheimen, maken soms dubieuze keuzes en vooral Inès kwam erg naïef en impulsief over, al veranderde dat later wel. Doordat ik me moeilijk in kon leven in de personages, vond ik vooral het eerste deel soms wat stroef lezen, terwijl de schrijfstijl van Kristin Harmel wel erg fijn is en de setting absoluut interessant genoeg om door te lezen. De tweede helft is vlotter en uiteindelijk komen de verhaallijnen in deze historische roman over keuzes en de gevolgen daarvan, liefde, moed en opoffering mooi samen.

3-3.5⭐️

Reacties op: Een dichtbij verleden

60
Een dichtbij verleden - Kristin Harmel
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners