Advertentie

Wanneer de twaalfjarige Edward met zijn ouders en broer onderweg is van New York naar Los Angeles, stort het vliegtuig waarin zij zitten neer. Edward overleeft de crash, alle andere inzittenden komen om. Hij wordt opgevangen door zijn oom en tante, mensen die hij niet heel goed kent, en probeert te wennen aan zijn nieuwe leven. Alle media-aandacht en zijn status als ‘wonderkind’ maken zijn leven alleen maar verwarrender, bij vlagen beangstigend en zorgen telkens weer voor een confrontatie met zijn trauma en alles wat hij is kwijtgeraakt. Gelukkig heeft hij zijn buurmeisje Shay, de enige bij wie hij zich echt veilig voelt.

Het boek bestaat uit twee verhaallijnen die elkaar telkens afwisselen. De ene verhaallijn beslaat het leven van Edward na de crash en toont zijn gevoelsleven en wat hij meemaakt. De andere verhaallijn speelt zich af voor de crash, de uren, minuten, seconden daarvoor, en in deze verhaallijn leer je ook enkele andere passagiers kennen. De afloop is bekend, maar wanneer je leest over de mensen die zullen omkomen, over hun doelen in het leven, hun dromen, waar ze trots op zijn en waar ze spijt van hebben, wordt die afloop nog beklemmender.

Wat ik erg mooi vind aan dit boek, is hoe de auteur de omgang van Edward met zijn trauma omschrijft. De leegte, het verdriet, niet kunnen praten, de onmacht, de moeite om nieuwe mensen te vertrouwen en het feit dat hij het moeilijk vindt om zijn leven opnieuw vorm te geven, omdat elke stap die hij vooruit zet, voelt alsof die hem verder weg leidt van zijn ouders en broer en het leven waarin hij gelukkig was. De auteur doet dit op een subtiele wijze, niet eens altijd met heel veel woorden, maar wel op een realistische wijze, niet gedramatiseerd, en daardoor komt het binnen en voel je mee met Edward. Met het verlies van zijn basis is hij ook zichzelf kwijtgeraakt en ondanks alle hulp die hem wordt aangeboden, zal hij toch zelf zijn weg weer moeten vinden. De tijdsprongen die in de verhaallijn in het heden worden gemaakt zijn dan ook vrij groot, wat mooi symboliseert hoelang die ontwikkeling kan en zal duren.

Lieve Edward is een aangrijpend, ontroerend, origineel verhaal dat mooi geschreven is en een goede, interessante opbouw heeft. Door de afwisseling van de verhaallijnen wordt het verhaal steeds verder ingekleurd en begrijp je sommige reacties en emoties van Edward nog beter. Een echte aanrader!

Reacties op: Lieve Edward

74
Lieve Edward - Ann Napolitano
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners