Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Een verhaal met potentie maar ook met enkele aandachtspunten

Marvin O. 19 mei 2020

Na een succesvolle opdracht geniet Kennedy Lincoln van een vakantie in het penthouse van een klant dat zich in Saint-Tropez bevindt. Als ze een lokale markt bezoekt, wordt ze omvergelopen door een bebloede man. Ze vermoedt toeval, maar kort daarop ontdekt ze dat de onbekende ongemerkt een voorwerp in haar tas heeft gestoken. Het ziet eruit als een merkwaardig vormgegeven toeter en nieuwsgierig blaast ze erop. Dat betekent voor haar de start van een ratrace waarin ze naar het leven wordt gestaan en die uitdraait op een strijd om het voortbestaan van onze hedendaagse religieuze wereld. 

Sinds Ad van de Lisdonk (1964) in 2010 besloot om zijn fictieschrijven – een hobby naast een professioneel bestaan als IT’er en schrijver van technische artikelen – wat meer aandacht te geven, raakte hij voornamelijk bekend door de ‘Amazone’-trilogie: drie thrillers met Laura Sieberg en een legertje reactionaire Amazones in de hoofdrollen. Met Prachtig gebroken lanceert hij Kennedy Lincoln, een Nederlandse kunstdetective met een wat ongewone naam, die ze aan haar Amerikaanse vader te danken heeft. De thriller is voorlopig nog niet op papier verkrijgbaar, maar de paperback is wel al te reserveren. Hij is momenteel alleen te koop als drie e-books die ieder één deel vormen. Let echter op, de delen zijn niet afzonderlijk te lezen. 

De keuze van de auteur om Lincoln bij aanvang in Frankrijk te plaatsen, is een goede. Dat trekt het personage meteen weg uit de vertrouwde alledaagse omgeving van het lezerspubliek, maakt haar internationaler, en dat werkt in dit geval aantrekkelijk. Van de Lisdonk weet ook steeds wat interessants te vertellen over de plaatsen waar Lincoln doorheen het verhaal verzeild raakt, of over voorwerpen en organisaties waarmee ze in aanraking komt. De auteur geeft hiermee in ieder geval de indruk net een tikkeltje dieper te willen gaan dan wat het internet ons leert, en ook dat draagt bij tot een boeiende leeservaring. 

Van de Lisdonk schrijft vlot en de opbouw van het verhaal is logisch en goed over het geheel gedoseerd. Er zit een mystiek en religieus aspect aan het boek dat liefhebbers van Dan Brown of Jeroen Windmeijer vast zal aanspreken, maar tegelijk zoekt Van de Lisdonk soms ook de luchtige zijde van het leven op, door het hoofdpersonage zich te laten bekommeren om de juiste jurk of wat mannelijke aandacht af en toe. Hoewel de auteur hier niet mee overdrijft, komen deze toevoegingen toch overbodig over gelet op de algemene dreigende sfeer die van het verhaal behoort uit te gaan. De manier waarop de belangrijkste personages zich uiten, werkt eveneens nadelig in op de spanning. Het soms kinderachtige gebekvecht reduceert hen tot pubers en laat ze allen te veel op elkaar lijken. Ze vallen te vaak uit hun rol. Van gehaaide leden van geheime diensten of hooggeplaatste religieuze leiders verwacht men een bepaald gedragspatroon dat hier te vaak niet gevolgd wordt. Het is daarom lastig het verhaal serieus te nemen. 

Prachtig gebroken is echter wel een boek waarin meerdere goede ideeën verwerkt en uitgewerkt zijn. Kennedy Lincoln is bovendien een personage met het potentieel om terug te kunnen keren. De auteur nam voldoende elementen uit haar vage verleden in het boek op die in de toekomst kunnen worden uitgediept en die de interesse naar meer opwekken. Het niveau heeft helaas sterk te lijden onder de beperkte geloofwaardigheid van de personages, en daarom is dit boek geen onbetwiste voltreffer. Maar het kan wel voldoende bekoren en mits de personages wat diverser en volwassener worden uitgebeeld, mag Kennedy Lincoln nog wel een keer terugkeren.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Marvin O.

Gesponsord

Deze thriller trekt je razendsnel mee in een complot met onbetrouwbare staatslieden met hun eigen agenda's, internationale conflicten en hoogoplopende bedreigingen voor de samenleving.