Laatste dagen van een Surinaamse anti-held

mchelius 15 mei 2025
Dit is een roman die vanaf de eerste bladzijde mij nieuwsgierig van de ene naar de andere scène meeneemt. Het speelt zich af in het huidige Suriname, dat je in de beschrijvingen van de schrijver bijna kunt zien, horen, voelen, ruiken en proeven. De hoofdpersoon Henri, een doodzieke "typische" Surinaamse man, vol gal in zijn gedachtenwereld, maar mild in zijn acties, wordt herenigd met familie en partners: zijn neef uit Nederland, een ex in Suriname, zijn grote verloren liefde en zijn broer uit Nederland. Dit zorgt voor mentale maar ook voor lichamelijk pijnlijke momenten. Boosheid, haat, jaloezie, rivaliteit, verraad en afgunst, maar ook acceptatie, verbroedering, liefde, romantiek en hartstocht, het komt allemaal voorbij.
Deze anti-held intrigeert. Geboeid heb ik de valse gedachten van Henri als in Suriname gebleven Surinamer over de naar Nederland vertrokken "Euro-Surinamers" gevolgd. Zijn wraakzuchtige gevoelens jegens vader en broer zijn niet mals, maar wel begrijpelijk. Zijn hartstocht voor meer vrouwen en hoe hij daarin opgaat, is ontluikend.
Door al deze gebeurtenissen zijn mystiek en het paranormale verweven alsof dat alledaagse dingen zijn.
Ik heb erg genoten van deze meeslepende en intrigerende roman met veel stof tot nadenken.

Meer recensies van mchelius