Een zorgvuldig opgebouwde thriller met internationale allure

Melloney P 04 juli 2025
Niets gezien is het Nederlandstalige thrillerdebuut van Shanna de Jong en komt verrassend sterk uit de hoek. In dit intrigerende Zeeuwse verhaal gaat schrijfster Caro op zoek naar de waarheid achter een te vondeling gelegd jongetje. Wat volgt is een psychologische thriller met internationale allure.

Ik vind de schrijfstijl van Shanna beeldend en rijk aan metaforen, wat het lezen tot een aangename ervaring maakte omdat haar taalgebruik emoties en sfeer op een originele manier wist over te brengen.
De korte hoofdstukken waaruit dit boek is opgemaakt eindigen vrijwel steeds met een subtiele cliffhanger, wat mij uitnodigde om vooral door te blijven lezen. Hoewel voor mijn gevoel in de eerste helft van het boek ogenschijnlijk weinig gebeurt, wordt langzaam maar zeker een web van lijntjes, hints en suggesties opgebouwd. Wat daarbij sterk lijkt te werken, is de introductie van een breed scala aan personages. Sommigen lijken behulpzaam en oprecht, anderen juist afstandelijk of verdacht. Maar niemand is eenduidig goed of fout en die grijze zones zorgden ervoor dat ik voortdurend twijfelde aan ieders motieven.
Halverwege begon het verhaal echt te versnellen, en de plotwendingen volgden elkaar helemaal tot aan het einde in rap tempo op. De spanning wordt daarnaast nog eens verder opgevoerd doordat niet iedereen het op prijs stelt dat Caro in het verleden van het dorpje duikt. En ook daar geldt: niets is wat het lijkt.Tot het einde bleef ik mij afvragen wie welke rol heeft gespeeld in het verleden van het jongetje én in de actuele dreiging waar Caro mee te maken krijgt.

Een knap geschreven en zorgvuldig opgebouwde thriller, die smaakt naar meer. Ik kijk uit naar een volgend boek van Shanna de Jong.

Meer recensies van Melloney P