Spannend en tragisch
Ik heb de boeken van Karin Slaughter lange tijd links laten liggen omdat ik er lang geleden een las waar ik niet van onder de indruk was. Nu met de zomersluiting van de bib en computerproblemen dook ik nog eens in mijn TBR doos en haalde deze boven. Ik ben ondertussen wel van plan om de serie op volgorde te lezen, waarmee ik dus mijn ongelijk beken.
Het verhaal begint met de moord op een prostituee waarbij haar tong werd afgebeten. Er wordt vrij snel een link gelegd met 2 verkrachtingen waarbij de dader ook de tong afbeet van z’n slachtoffers. Will Trent, die terug is in Atlanta, wordt door het GBI (federale politie van de staat Georgia) uitgestuurd om met de lokale politie de zaak op te lossen. Hij moet samen werken met Michael Ormwood en de 2 mannen hebben al snel de hekel aan elkaar.
Dan wordt het verhaal van het moordonderzoek onderbroken door het verhaal van John Shelley, een man die 20 jaar in de bak zat voor moord en verkrachting op een 15-jarig meisje. Hij was toen zelf 15 en kwam in de gevangenis voor volwassenen terecht. Zoals je je kunt voorstellen had hij daar een allesbehalve fijne tijd. Hij is nu voorwaardelijk vrij en ontdekt toevallig dat hij een onwaarschijnlijk hoge kredietwaardigheid heeft. Iemand heeft duidelijk zijn identiteit gestolen maar niet om de gebruikelijke redenen. Zijn verhaal vertelt aanvankelijk niet of dat hij al dan niet schuldig is, in het begin ga je ervan uit dat hij dat wel zal zijn. Maar hoe beter je hemt leert kennen, hoe meer sympathie dat je gaat voelen voor hem en dan wil en hoop je natuurlijk dat hij het niet gedaan heeft.
Dat Will Trent, de hoofdpersoon dyslexie heeft en toch ontzettend veel van boeken houdt, is hopelijk een hart onder de riem voor velen die hetzelfde meemaken. Hij probeert het zo veel mogelijk te verbergen maar probeert ook om voor elke 2 audioboeken een geschreven boek zelf te lezen. Dat kost hem bloed, zweet en tranen, maar hij is een echte doorzetter. Hij worstelt ook nog met zijn aan/af relatie met zedenagent Angie Polanski met wie hij in het kindertehuis zat tijdens z’n jeugd.
Een ander probleem dat zijdelings aan bod komt, zijn de onmenselijk hoge prijzen van medische behandelingen in de VS. Zelf mensen met een zogenaamde ‘goede verzekering’ van de politie of verpleging, komen nog in financiële problemen door de torenhoge facturen van zorg die niet wordt vergoed. Waarom ze zo erg gekant zijn tegen algemene ziekteverzekering zoals in GB of Canada kan ik echt niet begrijpen. Het Belgisch systeem zou ik ook niet willen aanprijzen maar nog altijd een stuk beter dan wat de Amerikanen niet hebben.
Ik moet vermelden dat de auteur met veel respect en begrip schrijft over de vrouwen in de prostitutie. De redenen waarom iemand in dat werk belandt zijn divers, maar vaak zijn dat meisjes die vroeger al mishandelt of misbruikt zijn. Ze heeft het over echte mensen en niet over clichés of papieren wegwerpfiguren die je vaak aantreft in andere boeken. Het is een moeilijk thema dat heel netjes wordt behandeld.
Eigenlijk is het een spannende misdaad/politie whodunit maar ook een psychologische thriller.
Zoals ik al zei, ga ik de hele reeks op volgorde proberen te lezen. Waarschijnlijk omdat ik dat eerder niet deed en een boek hier en een ander daar las, dat ik de reeks minder goed vond. Dat is dus bij dezen rechtgezet.