Meer dan 4,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Karin Slaughter

Artikelen 26 Newsroom 6 Spots 24 Topics 2

Karin Slaughter (Georgia, 1971) is een Amerikaanse thrillerauteur. Ze verwierf bekendheid met haar zesdelige Grant County-reeks, waarin kinderarts en lijkschouwer Sara Linton haar hoofdpersonage is. Het eerste deel Blindsighted  (Nachtschade ) verscheen in 2001, het laatste deel Skin Privilege  (Onaantastbaar )  in 2007. Slaughter schreef ook de tweedelige Atlantis-reeks met special agent Will Trent in de hoofdrol. Ze verweeft haar beide protagonisten in de in 2009 gestarte Georgia-reeks, waarvan het eerste deel Genesis  onder de gelijknamige titel in Nederland werd uitgebracht. 

De Zweedse filmmaatschappij Yellow Bird kocht de filmrechten van de Will Trent-thrillers, met de bedoeling dat Slaughter zelf het script zou schrijven en tevens als executive producer zou optreden.

Slaughters werk werd een aantal malen genomineerd met onder andere de Edgar Allan Poe Award, CWA Ian Fleming Steel Dagger en de CWA New Blood Dagger. Voor haar boek The unremarkable heart  ontving ze in 2013 de Edgar Allan Poe Award voor Best short story. In 2015 werd ze wederom genomineerd voor de Edgar Allan Poe Award voor Coptown  (Veroordeeld).

Haar thrillers worden wisselend ijzingwekkend, weergaloos spannend en gruwelijk genoemd. Ze werden in achtentwintig landen uitgegeven en verschijnen steevast op de nationale en internationale bestsellerslijsten. In totaal werden van haar boeken alleen al in Nederland meer dan twee miljoen exemplaren verkocht. Slaughter verwierf internationale faam, de titel 'Queen of suspense', een grote schare trouwe fans en veel lof van haar collega-misdaadschrijvers.

Sara Linton

Sara Linton, kinderarts annex parttime patholoog-anatoom in het fictieve Heartsdale in Grant County, Georgia, is een complex karakter. 'Misschien ligt dat aan het feit dat ik uit het Zuiden kom', zegt de in Atlanta wonende schrijfster Karin Slaughter. 'Ik houd niet van perfecte mensen. Die zijn niet interessant genoeg.'

Linton is een goed lerende scholier, die probleemloos doorstroomt naar de universiteit. Ze studeert af als arts en gaat werken in Grady Hospital in Atlanta, een van de grootste ziekenhuizen ter wereld. Tijdens een van haar diensten wordt ze aangevallen, verkracht en voor dood achtergelaten. De verkrachting leidt tot een buitenbaarmoederlijke zwangerschap en vervolgens een medische ingreep. Linton kan daarna nooit meer kinderen krijgen. De dader wordt gepakt en veroordeeld, maar hij stuurt haar nog regelmatig ranzige ansichtkaarten. 

Linton keert na de aanslag terug naar haar geboorteplaats Heartsdale. Ze heeft al haar kracht nodig om haar leven niet te laten beïnvloeden door de traumatische ervaring in Atlanta. Linton kan terugvallen op een stevig sociaal vangnet, dat haar ervoor behoedt te ontsporen. In Heartsdale trouwt ze met de nieuwe politiechef Jeffrey Tolliver. Na zes jaar volgt er een scheiding nadat Sara haar wederhelft in bed had aangetroffen met een vrouw die uithangborden beschildert. Na twee jaar besluiten ze te hertrouwen. 

Linton, wier avonturen vallen onder de Grant County-reeks, is een 1 meter 80 slanke den, met kastanjebruin haar en groene ogen. Ze houdt van BMW's, haar familie, kinderen en ze heeft twee greyhounds als huisdier. Ze danst verschrikkelijk, slaapt graag uit, heeft een hekel aan het huishouden en kan niet koken. Zoals Slaughter al zei: geen perfect mens.

1. Blindsighted (2001, Nachtschade)
2. Kisscut (2002, Zoenoffer)
3. A Faint Cold Fear (2003, Een lichte koude huivering)
4. Indelible (2004, Onzichtbaar)
5. Faithless (2005, Trouweloos) 
6. Beyond Reach (2007, Onaantastbaar) 
7. Unseen (2013, Stille zonde)

Will Trent

Will Trent is eveneens een creatie van Karin Slaughter. De verhalen waarin deze rechercheur van het Georgia Bureau of Investigation een hoofdrol speelt (TriptiekVersplinterd), vallen onder de noemer Atlanta-reeks. En dan is er nog de Georgia-serie, waarin Trent en Linton beiden voorkomen. 

Trent is een man met een ongelukkige jeugd. Als baby wordt hij gevonden in een vuilnisbak. Hij groeit op in een weeshuis, dat hij verlaat als hij achttien is. Hij gaat werken voor het Georgia Bureau of Investigation, waar hij een van de beste rechercheurs wordt. Het aantal zaken dat hij tot een goed einde brengt, is fenomenaal: 89 procent. Bijzonder ook, omdat hij dyslectisch is. Trent beschouwt deze aandoening als een persoonlijk falen en heeft er nooit hulp voor gezocht. In plaats daarvan gebruikt hij allerlei trucs om zijn dyslexie te verbergen. Trent gedraagt zich beheerst en heeft niet de neiging impulsief of spontaan te zijn. Hij kleedt zich chic en heeft een voorkeur voor driedelige kostuums. 

Porsche-rijder Trent is een slungelachtige, doch breedgeschouderde man, met donkerblond haar en een intrigerend litteken bij zijn lip. Maar dat is niet het enige litteken: hij heeft ook littekens van zweepslagen en sigaretten die op hem zijn uitgedrukt. Eén litteken op zijn arm komt door eigen toedoen, bij een poging zichzelf van het leven te beroven. Saillant detail: Ergens in Gevallen vraagt Linton zich af hoe het zou voelen als ze haar lippen op het litteken bij Trents mond zou drukken.

1. Triptych (2006, Triptiek)
2. Fractured (2008, Versplinterd)
3. Undone (2009, Genesis)
4. Broken (2010, Verbroken)
5. Fallen (2011, Gevallen)
6. Criminal (2012, Genadeloos)
7. Unseen (2013, Stille zonde)
8. The Kept Woman (2015, Verborgen)
9. The Last Widow (2019, Laatste weduwe)

Kort verhaal:
Busted (2013, Gepakt)
Snatched (2012, Kwijt)
Cleaning the Gold (2019, Schoon goud | crossover met seriepersonage Jack Reacher)


Laatste bewerking door Soraya Vink op 14/08/2019
Rapporteer deze bijdrage aan de redactie

Nieuwste boek

Door lezers

Readers / Slaughter Strikes Again
17 mei 2019 16 reacties
Fabulous Feelgood! / De Feelgood Booktag - Lezer Lizzie deelt haar favorieten!
10 april 2019 13 reacties
  Meer artikelen van lezers

Topics

ik zoek 2 ontbrekende slaughter boeken
door yodiero 4 reacties 1 like

Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic

Van deze auteur

Meer Boeken