Iedereen is schuldig
3.5/5
In North Falls, Georgia, kent iedereen elkaar en als er iets gebeurd dat het stadje in rep en roer zet ontstaat dan ook een beroering onder de bevolking. Twee jonge tienermeisjes verdwijnen en al snel wordt duidelijk dat iedereen in North Falls geheimen herbergt. Sheriff Gerald Clifton en zijn dochter en hulpsheriff Emmy Clifton gaan op zoek naar de dader. Voor Emmy is het heel persoonlijk want één van de twee meisjes, Madison, is de dochter van haar beste vriendin. Op de avond van haar verdwijning, op 4 juli tijdens het vuurwerk voor Independence Day, had Emmy Madison afgewimpeld waardoor een groot schuldgevoel overheerst bij de agente. Tijdens het onderzoek ontdekt de politie dat de twee meisjes heel wat geheimen hadden voor hun familie en dat dit hun wel eens in de problemen kan hebben gebracht. Kort daarop worden de twee meisjes dood teruggevonden en hebben ze iemand gearresteerd voor de moord.
Twaalf jaar later verdwijnt opnieuw een meisje in North Falls, kort nadat de dader van vorige ontvoering vervroegd vrij wordt gelaten. Opnieuw beeft North Falls onder een golf van schrik en woede, die ze richten op sheriff Clifton. Emmy moet niet alleen het onderzoek nu leiden, samen met haar zoon die ook agent is geworden intussen, maar ook met haar verloren gewaande zus, die veertig jaar eerder verdween en dood werd verklaard. Die zus, Jude Archer, is na zeventwintig jaar net op pensioen bij de FBI gegaan als ze het nieuws hoort van wat er allemaal in North Falls gebeurt. Ze reist af om er haar hulp en expertise aan te bieden.
North Falls kent vele geheimen en Emmy Clifton ontdekt dat ze eigenlijk niemand écht kent. En geboren worden in een familie wiens reputatie hoog te houden is zorgt ook voor de nodige spanningen.
Intussen heb ik al enkele boeken van Slaughter gelezen en ben ik op redelijk korte tijd grote fan geworden van haar talent om een verhaal op te bouwen. Haar Will Trent reeks, die intussen ook al verfilmd werd in een tv-serie die bekeken kan worden op Disney+, is haar meest geliefde reeks. Ook de boeken rond Andrea Oliver (Gespleten, verfilmd voor Netflix, en Gewetenloos) zijn grote aanraders. Gebroken Engelen is het eerste in een nieuwe reeks die zich in het stadje North Falls afspeelt (in 2026 komt het nieuwe deel uit, The Secrets we hide) en is een heel duistere literaire thriller die heel traag op gang komt en langs verschillende verweven verhaallijnen doorheen het boek wentelt. Dit zorgt er wel voor dat het even zoeken is naar een ritme in het boek en voor mij persoonlijk was de leeservaring wat trager en een beetje wennen. Het bewijst ook wel weer dat Karin Slaughter zichzelf ook durft opnieuw uitvinden telkens door niet altijd een snelle thriller te willen afleveren en ook op zoek gaat naar een meer kroniekaal verhaal, waarbij een ganse stad met centraal één familie die hun eigen geschiedenis hebben binnen dat stadje. Het boek deed me ook wat denken aan 'Duister Geheim' van Axelsson & Bonelli, waarin gelijkaardige thema's voorkwamen (jonge tieners met geheimen waardoor ze hun leven op het spel zetten).
Gebroken Engelen komt pas echt in de tweede helft van het boek goed op gang en blijkt dan toch nog een geweldig goede thriller te worden die elke Slaughter fan zeker zal kunnen bekoren. Ik ben alvast benieuwd wat het volgende deel in de reeks zal bieden dus laat maar komen! (en nu moet ik eindelijk eens een Slaughterjaar inplannen ook waarbij ik al haar boeken op volgorde moet lezen, vooral de Sarah Linton en Will Trent verhalen).