Schaduwmagie
Het is intussen een drietal jaar geleden dat ik 'Dief van de Nacht' las van Holly Black, het eerste deel in deze reeks. Dus toen ik zag dat deel twee in de reeks eindelijk ook in het Nederlands werd vertaald en ook zo'n prachtige limited edition aanpak kreeg (prachtige sprayed edges) was ik wel blij om er eindelijk aan te beginnen. Maar natuurlijk zoals dat gaat komt er heel wat anders tussen, heel veel boeken te lezen en veel te weinig tijd om dit te doen, waardoor ik er nu pas aan toe ben geraakt. En eigenlijk had ik deel 1 beter nog eens herlezen (drie jaar tussen is toch redelijk veel) maar ik besloot er gewoon in te duiken...
Charlie Hall, in een vorig leven dief en oplichter, is sinds haar avontuur in het vorige boek nu de nieuwe Hogepriester van de Cabal, een kring van elite-Duisterlingen ofwel schaduwjagers die hun eigen schaduw hebben bezield en kunnen beheersen, waarbij Charlie nu jaagt op Smetten. Dit zijn schaduwen die los zijn geraakt van 'hun mens' en leven van bloed van andere mensen. Ze heeft haar leven overgegeven aan deze cabal nadat deze Charlies vriend, Vince, in de val lokten. Vince (nu beter gekend als Red, nadat alle herinneringen aan haar zijn verdwenen nadat ze de verbinding met Red aanging) is eigenlijk een machtige schaduw, nu de schaduw van Charlie! Zij zal ook alles doen om Vince te beschermen, of wat nog van hem overblijft tenminste.
De relatie tussen Charlie en Red is niet optimaal. Hij is boos en kil en verlangt naar vrijheid. Als Charlie dan een opdracht krijgt van het machtigste lid van de Cabal, de Poppenspeler (een manipulatief heerschap dat achter de schermen kan blijven en spreekt door de monden van anderen) om een brutale massamoord te onderzoeken. Dik tegen de zin van Red, die haar in de steek laat. Ook van haar zus Posey moet ze niet veel hulp verwachten.
Terwijl Holly laveert tussen het onderzoek, dat al snel een legende van de 'Man met Negen Schaduwen' onder het schaduwvolk en de Cabal doet oprijzen, en het proberen winnen van Reds hart, die intussen zelf gemanipuleerd wordt door de moeder van 'zijn mens' Rémy, die eigenlijk al dood is, werkt ze zichzelf in grote nesten. Ze zal al haar middelen moeten aanwenden om hier uit te raken!
Wie mij kent weet dat ik me heel zelden aan fantasy waag, omdat ik op zich niet zo'n grote fan ben van het genre, maar ik ben ook te nieuwsgierig soms en probeer mijn grenzen te verleggen, vooral in het lezen van verschillende genres. Soms draait dit positief uit, soms iets minder. En het feit dat er heel wat tijd tussen beide boeken heeft gezeten (nogmaals, ik had beter boek één herlezen maar de tijd ontbrak me gewoon) zorgde ervoor dat het lang duurde ik terug in de wereld van de schaduwen, Cabal en vooral Charlie Hall kon gedijen. Dit gezegd zijnde, 'Dief van de Schaduw' is een spannende opvolger op 'Dief van de Nacht'. Black weet duidelijk hoe ze een wereld moet opbouwen die bol staat van geheimzinnigheid, magie en moord. Charlie en haar vrienden zijn geen archetype helden die op zoek zijn naar een avontuurlijk leven maar werden er eerder toevallig in gesmeten en moeten nu roeien met de riemen die ze hebben. Maar Charlie is inventief dus weet ze wel haar slag te slaan!
Ik geef fantasy niet helemaal op, ik blijf af en toe wel even roeren in die pot want er zit heel wat goeds bij. Ik ben ook heel blij dat ik deze twee boeken gelezen heb maar eerlijkheidshalve moet ik er ook bij vermelden dat dit niet de reeks is waar ik holderdebolder verliefd op ben geworden. Zal ik van Holly Black nog boeken lezen? Waarschijnlijk wel (ik denk zelf dat ik nog wel iets liggen heb van haar trouwens) maar ik zal vooral genieten van de vormgeving van deze boeken want geef toe, hoe mooi zijn die mooie edges en die prachtige covers!