Adembenemend wreed, ontroerend mooi

Mieke Scheveningen 14 augustus 2023
In vijf veelzeggende delen presenteert Marie Lacrosse haar historisch drama op shockerende feiten gebaseerd:

1.Schijnvrede
2. Stilte voor de storm
3. Oorlog
4. Apocalyps
5. Naschokken
6. Zwanenzang

Uit het nawoord blijkt dat Marie Lacrosse de lezer nog gespaard heeft voor de gruwelijkheid aan gebeurtenissen waar ze zelf nachtenlang wakker van heeft gelegen bij haar vooronderzoek. De beschreven misstanden en mensonterende taferelen, vooral vanaf hoofdstuk 3 (Oorlog), deden eerder denken aan de Engelse romans van Charles Dickens of de Franse roman van Victor Hugo dan aan een feelgood familie-sage over een Wijngaard in het wisselend Frans-Duitse (Elzas-Palts) gebied. Marie Lacrosse noemt het beest onverschrokken bij zijn naam: ‘een soort euforische massahysterie’, toont de harde naakte waarheid van de - vooral voor de cultureel-sociaal vervlochten bevolking - levensontwrichtende Frans-Duitse Oorlog (1870-1871), maar verzacht tegelijkertijd z’n verwrongen aangezicht door het hier en daar gedoseerd opvoeren van compassie-volle personages.

“Ik raakte ook steeds meer gefascineerd door de mentaliteit van de mensen in de laatste drie decennia van de negentiende eeuw. Gelet op de hypocriete moraal van een door mannen gedomineerde bourgeoisie waarin vrouwen een ondergeschikte positie innamen, moet ik toegeven dat ik niet graag in die tijd zou hebben geleefd, zelfs niet als ‘vrouw van stand’. En al helemaal niet als zo’n dienstmeisje dat vaak een slavenbestaan leidde hoewel het er in huize Gerban nog betrekkelijk humaan aan toe ging.” Nawoord: Marie Lacrosse

Het verhaal is overwegend groots geschreven als een epos met veel respectvolle medemenselijkheid. Het shockeert en ontroert tegelijkertijd. De onmacht en onrechtvaardigheid van een onbekend stukje geschiedenis (1866-1871) spat van de pagina’s af en de spanning is af en toe gewoonweg ondraaglijk waardoor je verder móét lezen. Toch kan je je uiteindelijk redelijk vinden in het epiloog in afwachting van de vertaling van deel twee ‘Door de donkere nacht’. De Duitse psychologe Marita Spang (1959) schreef onder pseudoniem van Marie Lacrosse. Ze heeft zich bewezen als een niet te veronachtzamen verhalenvertelster.

Meer recensies van Mieke Scheveningen