Meer dan 4,5 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Geheugenverlies en vreemd gedrag

Mireille 21 november 2022
Stel: je hebt een krantenwijk en een vriendelijke man vraagt of je tijdens je ronde gelijk even een envelop in een brievenbus wilt doen. Je krijgt er zelfs tien euro voor. Dan doe je dat toch? Dylan kan het extraatje goed gebruiken en doet een vreemde ontdekking bij de plantenkwekerij waar hij terechtkomt. Als hij dan drie dagen verdwijnt en daarvan vervolgens niets meer weet, vinden zijn zus Indy en buurmeisje Aya dat erg vreemd. Ze blijven in de maanden erna alert op zijn gedrag.

Zo ontdekken ze bijvoorbeeld dat er sinds Dylans terugkeer een vreemde struik in de tuin groeit, waarvan Dylan iedere ochtend in het donker de bessen plukt. Waarom bewaart hij die en doet hij ze in de schoolkantine in de smoothies terwijl de kippen er dood aan gaan? De meiden komen een vreemde groepering op het spoor als ze zien dat bij iemand anders in de straat net zo’n struik groeit.

Door de achterflap denk je eerst algauw aan Boy7 van Mirjam Mous, maar Braincrash gaat echt z’n eigen kant op. Zeker in het begin is het niet voorspelbaar; de spanningsboog door het verhaal heen is goed. De Jonge heeft in ongeveer 200 bladzijden een realistische wereld neergezet, waarin de hoofdpersonages gewoon met school- en gezinsperikelen te maken hebben. Ook de latere gebeurtenissen in het boek zijn niet uit hun verband gerukt en verklaarbaar. Overigens maakt dat het in zekere zin iets griezeliger: hoe zeker ben je ervan dat jou niet overkomt wat Dylan, Indy en Aya ondervinden?
Een fijne leeservaring voor jongeren, die door de hedendaagse thematiek aansluiting vindt bij hun belevingswereld.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Mireille

Gesponsord

Een ijzingwekkend en uiterst actueel vervolg in de succesvolle Millennium-serie, geschreven door de Zweedse bestsellerauteur Karin Smirnoff.

Een berger ontdekt in een scheepswrak het stoffelijk overschot van een duiker. Het onderzoek van rechercheur Liewe Cupido leidt naar een duikclub op Terschelling. Een duistere zaak.

Op welk moment zet je de regels opzij? De nieuwe beklemmend spannende thriller van Marion Pauw. Een vriendengroep is fantastisch. Tot die zich tegen je keert.

De nieuwe Nicci French. Een bloedstollend spannende thriller waarin oude en nieuwe politiezaken verstrengeld raken.

Een actuele thriller over Vladimir Poetins dochter. Hoever reiken de ambities van Poetin? Richt hij zijn vizier op de rest van Europa? En welke rol speelt zijn dochter Maria Poetina?

Bloedmaan, de bloedstollend spannende nieuwe bestseller van Jo Nesbø. Harry Hole is terug en moet in een race tegen de klok een seriemoordenaar ontmaskeren

In deze nieuwe spionagethriller komt de Repair Club onder leiding van Johan Antink samen voor een nieuwe zaak. De timer tikt genadeloos door en voor hij op nul staat, moet de moordenaar bekend zijn.

De baas van een Zweeds mijnbouwbedrijf wordt op gruwelijke wijze vermoord. Een jonge blinde vrouw besmeurd met bloed wordt als getuige in een kast gevonden. Wat is er echt gebeurd in het zomerhuis? 

Nieuwe thriller van de Gouden Strop-winnaar van 2021! Een doodgewone nieuwbouwwijk in Nederland. Daar gebeuren geen rare dingen. Toch?

Er gebeuren mysterieuze dingen in en rond de villa van Lynn en haar man, sterrenkok Camiel. Wie houdt zich anders voor in deze bloedstollende nieuwe thriller van Esther Verhoef?

'Mia zou een liefdesverhaal krijgen en dat had ik ook geschreven, maar het voelde niet helemaal oké. Dat was niet haar toekomst.' - Lees het interview met Samuel Bjørk en maak kans op het boek!