Toevoeging aan de mythenplank

Mireille 09 mei 2025
Een hervertelling van het millenniumoude verhaal van de listige held Odysseus, dat hebben meerdere auteurs zoals Imme Dros al eens voortreffelijk gedaan. Stephen Fry voegt zich wat mij betreft in dat rijtje.
Zoals hij vertelt, met plezier en in zijn eigen stijl en toch gemodelleerd naar het Oudgriekse epos, heerlijk!

Fry maakt er een compleet werk van met een inleiding (waarin hij Odyssee plaatst ten opzichte van zijn eerdere boeken), kaarten van de reizen van verschillende Griekse legeraanvoerders, kleurenfoto’s van kunst, een groot overzicht van alle genoemde personages en een register. Inhoudelijk heeft hij niet alleen het verhaal van de Griekse held Odysseus verteld die er tien volle jaren over deed om op thuiseiland Ithaka te geraken, maar ook de ongelukkige thuiskomst van Agamemnon en de nog ongelukkigere geschiedenis van Elektra en Orestes staan opgeschreven. Tussendoor heeft Fry ook nog eens humoristische godengesprekken verweven (die niet in alle originele geschriften staan).

Fry is verrassend leuk voor lezers die kennismaken met de mythen als voor kenners van de Oudgriekse teksten. Hij legt in voetnoten regelmatig de etymologie van woorden en namen uit, vergezeld van Oudgrieks schrift, en vertelt en passant hoe latere schrijvers bepaalde elementen hebben hergebruikt.

Odyssee is dus een toevoeging aan de mythenplank.

Meer recensies van Mireille