Meer dan 5,5 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Wees niet onverschillig

Mireille 14 april 2024
Filosofie hoeft niet alleen maar te betekenen dat ingewikkelde diepgaande denkpatronen worden uitgeschreven in traktaten, het kan ook denkruimte bieden voor een alledaags verschijnsel. Zo pakt Tom-Jan Meeus het in het Essay van de Maand van de Filosofie dan ook aan: welke invloed heeft het veranderende taalgebruik in de politiek op het dagelijks bestuur en de bevolking? Leidt de duidelijke taal die is ingevoerd door populistische lijsttrekkers tot orde in de politieke gang van zaken of creëren ze op den duur chaos?

Om kort te zijn (volgens Meeus): de duidelijkere manier van formuleren vanuit politici richting de burgers was rond de eeuwwisseling een zegen. Tot dan werden zaken omfloerst en in moeilijke taal besproken en bleef de burger op afstand.
Maar de verdwijning van mistige taal, een tendens die werd en wordt aangevoerd door Fortuyn en Wilders, leidt tot het enkel hooghouden van een imago van politieke zuiverheid waarin de nuance ver te zoeken is. Energie die niet gestopt wordt in het verbeteren van het leven van mensen in de maatschappij; juist dat wat de populistische partijen pretenderen te doen.

In de hoofdstukjes in 'Duidelijkheid' gaat Meeus dieper in op zijn redeneringen en termen als spektakelleegte, gematigdheid, aandachtpolitiek. Hij haalt daarbij Machiavelli, Max Weber en Theodor Adorno aan en zet enkele belangrijke citaten van hen in het licht van de laatste twee decennia. Veel van wat zij schreven, blijkt nog steeds toepasbaar.

Meeus eindigt met de conclusie die Adorno ook deed in zijn 'Aspecten van het nieuwe rechts-radicalisme': radicaal-rechts vereist alertheid en actie, moet bestreden worden met de overtuigingskracht van de rede. Iedereen, burgers en instituties als overheid, media en rechtspraak, heeft daarin een democratische opdracht.
Oftewel: hoezeer we soms een afstand voelen tot de politiek en het oneens zijn met de gang van zaken, we moeten niet onverschillig zijn/blijven/worden over ons landsbestuur en er zelf voor zorgen dat we betrokken blijven.

Een nuttig essay waarin ik meerdere passages heb aangemerkt. Koop het!

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Mireille

Gesponsord

Ben Koenig stond zes jaar geleden aan het hoofd van de elite Special Operations Group van de US Marshals. Samen met zijn team jaagde hij op slechteriken en wist hij iedereen te vinden. Totdat Koenig op een dag zelf spoorloos verdween.

Privédetective Myron Bolitar en de beroemde basketbalcoach Greg Downing hadden een verleden als zeer persoonlijke rivalen en later als zakenpartners. Myron heeft zijn dood verwerkt – tot twee agenten zijn kantoor binnenlopen en eisen dat hij ze vertelt waar Downing is.

Anna 'Schone slaapster' Ogilvy stak vier jaar geleden zonder duidelijk motief haar twee beste vrienden dood. Ze verkeert sinds die fatale nacht in diepe slaap. Dr. Benedict Prince is forensisch psycholoog en de laatste hoop van het OM om de zaak-Anna O. op te lossen.

Blix leidde het onderzoek naar de vermissing van de jonge moeder Elisabeth Eie. Tot zijn eigen dochter om het leven kwam en hij werd gearresteerd voor het wreken van haar dood. Hij is inmiddels vrij en degene die Eie heeft vermoord heeft hém nu gevonden.

Privédetective Julia Stark krijgt bezoek van Per Günter Mott, eigenaar van een succesvol familiebedrijf. De ochtend na een grote vergadering op zijn landgoed heeft hij in zijn telefoon een foto gevonden van een bebloede, vastgebonden man, met een zak over zijn hoofd.

Thrillerliefhebber Nicky Hunter correspondeert al jaren met de befaamde schrijver Sebastian Trapp, wiens eerste vrouw en zoon twintig jaar eerder spoorloos zijn verdwenen. Hij vraagt Nicky zijn biografie te schrijven, maar waarom wil hij nu opeens wel praten over zijn verleden?

King schrijft over het lot, sterfelijkheid en geluk. In zijn korte verhalen buigt hij de realiteit naar zijn hand en creëert hij een werkelijkheid waar alles kan gebeuren. Elk van deze verhalen kent spanning, vreugde en mysterie – elk verhaal voelt iconisch.

De Zweedse minister van Justitie wordt bedreigd en tegelijkertijd wordt er een stapel menselijke botten gevonden in de metro van Stockholm. Wat gebeurt er in de tunnels diep onder Stockholm? En wie zit er achter de minister aan?

Puck gaat undercover bij een realityprogramma om onderzoek te doen naar de geruchten over manipulatie van kandidaten. Dit seizoen moet het programma spraakmakender worden dan ooit – maar ten koste van wat?

Privédetectives Barbara en haar dochter Kim krijgen een opdracht van een bekende Nederlander, die wordt beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Wie loopt straks het meeste gevaar, hun cliënt, Barbara of ... Kim?