Nuttig, urgent en ook goed leesbaar
Boeken over klimaatverandering zijn de laatste jaren niet meer weg te denken uit de boekwinkel. Als zelfs een generaal b.d. erover schrijft, is dat een teken dat ook binnen Defensie veranderingen ten behoeve van het klimaat nodig en mogelijk zijn. Klimaatgeneraal van Tom Middendorp is het eerste boek dat dit thema vanuit de veiligheidskundige sector beschouwt.
Wat direct opvalt als je het boek opent, is dat er voorin kaarten staan van diverse gebieden, uiteenlopend van Afghanistan tot Midden-Afrika en Latijns-Amerika. Achterin een verklarende afkortingenlijst en een uitgebreid notenapparaat: het boek is zowel voor "gewoon” geïnteresseerden als academisch onderlegde lezers geschreven.
In het eerste gedeelte laat de auteur zien hoe klimaatverandering gevolgen laat zien in missiegebieden. Daarna gaat hij van woorden naar daden: waar kan een individu beginnen (meer thuiswerken bijvoorbeeld) en wat kan Defensie als organisatie betekenen? Om maar één van de vele voorbeelden te noemen: schepen zouden soms langzamer kunnen varen in plaats van zo snel mogelijk ergens arriveren, om zo CO2-uitstoot te verminderen.
Zoals Middendorp schrijft, hoopt hij met Klimaatgeneraal een breed publiek te bereiken en ik ben het met hem eens dat dat zou moeten lukken. Nu is het aan de lezers en de leiders om zijn boodschap en handvatten te delen. “De luxe om te wachten hebben we verspild.” Klimaatgeneraal: goed leesbaar, nuttig en urgent!