Een prachtig eigentijds verhaal in een mooie magische wereld

Monique Markus 15 juni 2025
In het nieuwe deel van de wisselaars, de zwarte vonk, word je mee terug genomen naar de magische wereld. Het verhaal gaat verder waar het vorige deel is geëindigd. De verdwijning van Morris en de Lemniscaat.

In dit deel hangen er zwarte vegen in de lucht. Er is behoorlijk wat onrust onder de Enzies. Waar is Morris met de lemniscaat? Wat zijn die zwarte vegen? En wat doet het met de bewoners? Hoe houden ze de lemniscaat in balans? Een ding is zeker er is chaos en paniek.

Je beleeft het verhaal vanuit verschillende personages, die elk hun eigen hoofdstukken hebben. Zo keren Yasir, Tamak/Kyran, Layan/Nadur, Saol en Morris terug. Is er de introductie van de vuurelf Cormac, de regenbogers. Elk personage heeft zijn eigen problemen.
De eerste ontmoeting tussen Yasir en Cormac brengt heel wat los bij Yasir. Hij valt als een blok voor de prachtige vuurelf. De zwarte vegen hebben hem geraakt en hij verliest deels zijn enziekrachten. Tijdens het verhaal gaat hij door een zware periode van frustratie over mindere krachten en het leren accepteren ervan.
Cormac weet zich te bevrijden uit het slavenbestaan, maar wat is nu eigenlijk de echte wereld?
Morris en zijn verleden komen uitgebreid aan bod. Hij gaat met Fanox, zijn andere helft, de strijd aan. Morris vind het moeilijk dat hij een Enzie is en Fanox wil graag met hem samenwerken. Zal hij accepteren dat hij is en wisselaar is en zullen ze samen de duistere stemmen kunnen overwinnen?

Het boek is goed en duidelijk geschreven. Ik had veel vragen tijdens het verhaal, deze werden beantwoord naarmate het verhaal vorderde.
Ik vind vooral de toevoeging van Cormac en de regenbogers erg leuk en origineel verzonnen.
Het is weer een eigentijds boek, met mooie elementen en thema’s. Zoals jezelf durvem zijn en jezelf accepteren zoals je bent ongeacht waar je van houdt.
Karin weet precies hoe je van elk personage gaat houden ongeacht of ze goed of slecht zijn. Zelfs de grootste “schurk” weet ze zo naar voren te brengen dat je hem begrijpt. Daarnaast schroomt ze zich er niet voor om te schrijven over LHBTIQ+ en weet ze dit heel goed te verwoorden.
Bedankt voor het lezen van dit prachtige verhaal. Ik kijk uit naar het vervolg!
Ik geef dit boek 4 uit 5 sterren.

Meer recensies van Monique Markus