Meer dan 6,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Een belangrijke opdracht

Natasja22 14 april 2025
Het is het jaar 1933 als het verhaal De glazenwasser van het Rijksmuseum begint. Fredrik, ofwel Freddie, een jongen van twaalf jaar, is pasgeleden zijn vader verloren. Zijn vader was de glazenwasser, of eigenlijk meer de conciërge van het Rijksmuseum. Maar sinds zijn dood voert Freddie deze werkzaamheden uit. De dood van zijn vader zou een ongeluk zijn geweest maar hij gelooft niet dat zijn vader van het gebouw kan zijn gevallen. Hij moest tenslotte bijna dagelijks de ramen zemen en wist heel goed hoe hij dat veilig kon doen. Vreemd genoeg waren er vlak voor zijn vaders dood nog twee andere medewerkers gestorven. Samen met hun dochtertje waren zij de Spiegelgracht in gereden en verdronken.
Als ’s avonds alle bezoekers weg zijn dwaalt Freddie graag nog door het stille Rijksmuseum. Hij houdt van het gebouw. Zijn favoriete schilderij is dat van Isabella, geschilderd door Simon Maris. Het was ook het favoriete schilderij van zijn vader. Op een avond als hij op de vloer voor het schilderij zit en hardop zijn overpeinzingen fluistert praat het meisje op het schilderij ineens terug. Als Freddie uiteindelijk van de schrik bekomen is ontdekt hij dat er meer schilderen zijn die tot leven komen. Hij blijkt een VIA te zijn, iemand die kan afreizen naar de gebeurtenis die is afgebeeld op het schilderij. De eerste keer dat Freddie dit uitprobeert is met het schilderij van Isabella. Het is in dit schilderij dat hij een brief met een belangrijke boodschap van zijn vader krijgt. Die heeft zijn vader achtergelaten bij Isabelle, voor hem. Bij de brief die zijn vader hem heeft nagelaten zit ook een soort gedicht. Dit gedicht is meer een opdracht. De glazenwasser van het Rijksmuseum bevat vele puzzels en spannende elementen. Het gedicht lijkt dan ook te verwijzen naar enkele schilderijen. Én naar een verborgen voorwerp ergens in het museum. Zal het Freddie lukken het voorwerp te vinden voordat iemand anders dat doet?

Het kan geen verrassing zijn dat ik heb genoten van De glazenwasser van het Rijksmuseum. Wat een spannend verhaal! De combinatie van feiten en fictie maken het ook een geloofwaardig geheel wat ik zelf erg prettig vind. Ik heb soms wat moeite met echte fantasy omdat ik dan eerst die nieuwe wereld moet leren kennen. In dit soort verhalen is de setting herkenbaar en zit je meteen in het verhaal. Astrid Sy is Nederlands historica en maakt geschiedenis invoelbaar. Dat is haar met dit boek ook zeker weer gelukt.

Een fascinatie voor het Rijksmuseum in combinatie met het 750 jarige bestaan van Amsterdam zorgden voor het schrijven van dit boek. Want wat voor magische dingen zouden daar gebeuren na sluitingstijd als iedereen weg is? Nou daar heeft Astrid een geweldig verhaal van gemaakt! Geschiedenis vermengd met spanning, tijdreizen, moord, raadsels, mysterie en wilde achtervolgingen maken dit een geweldig avontuur om te lezen. Een geweldig avontuur om te lezen voor kinderen vanaf 10 jaar. Extra tof voor liefhebbers van kunst, Amsterdam of geschiedenis. Maar zeker ook voor degene die op zoek is naar spanning en (een filmisch) avontuur. Want spannend is het verhaal zeker met enkele moorden en wilde achtervolgingen.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Natasja22