Is dit boek echt zo subliem?

Nicko 08 juli 2024
Op het moment dat ik dit schrijf staat 'Ik ben Pelgrim' op nummer 2 in de Hebban top 1000 van 2024. Een formidabele prestatie die mijn nieuwsgierigheid had gewekt. Is dit boek echt zo subliem?

Na het lezen van de 750 pagina's tellende pil, heb ik gemengde gevoelens. Ik ben sowieso blij dat ik het zware object niet meer hoef vast te houden want dat was een uitdaging op zich. Maar even serieus, een recensie gaat over de inhoud. Ik had net als vele anderen moeite om in het verhaal te komen. Ik moest erg wennen aan de stijl en had geen idee welke kant het verhaal op zou gaan. Dat wordt eigenlijk ook pas duidelijk na een paar honderd bladzijden. Echte spanning had ik toen nog niet ervaren. De tweede helft van het boek werd beduidend beter en ook nam de spanning toe. Ik zal niet zeggen dat het een pageturner werd, maar ik werd wel meer meegenomen in het verhaal. Het slot was spectaculair zoals dat eigenlijk ook hoort in dit genre.

Wat ik goed vond waren de snelle opeenvolging van gebeurtenissen. Never a dull moment dus. Ook bleef het geheel goed te volgen als je het boek een tijdje (paar dagen) weglegde. Het is sterk geschreven, maar veel diepgang hoef je niet te verwachten. Het is een actiethriller met veel geweld, intriges, twists & turns en onverwachte ontwikkelingen. Je kunt zelfs zeggen dat 'onverwachte ontwikkelingen' de dobber waren waar alles op dreef. Maar om dat in stand te houden werden er veel toevalligheden en onwaarschijnlijkheden geïntroduceerd. Voor veel lezers gaat dat ongemerkt, maar ik had er best last van.

Al met al dus gemengde gevoelens over het geheel. Ik kan me niet goed verplaatsen in mensen die het 4 of 5 sterren hebben gegeven, maar wellicht is dat een kwestie van smaak. Ik kwam niet verder dan 3 sterren.

Meer recensies van Nicko