Tja, wat moet je er van vinden...

Nicko 13 januari 2024
De vraag die bij dit boek meteen bovenkomt is of je feit of fictie aan het lezen bent. Het leest als een soort sciencefiction verhaal, maar is op die manier niet bedoeld (aldus de achterflap, die ik overigens vooraf niet zou lezen). Goed, we zitten dus in een soort twilight zone, die me ook deed denken aan de programma's van Ancient Aliens. In die programma's wordt geprobeerd een verklaring te vinden voor de historie van de mens en alle oude bouwwerken en materialen die daarvan zijn terug te vinden. Omdat veel zaken uit het vroegere bestaan van de mensheid niet verklaard kunnen worden, is het 'evident' dat buitenaardse inmenging moet hebben plaatsgevonden.

In diezelfde sfeer is het boek Zonsopgang boven Transsylvanië geschreven. Het mooie is wel dat in dit boek door een ontdekking in een gebergte in Roemenië via hologrammen wordt toegelicht hoe de historie van de aarde feitelijk in elkaar zit. Ik verraad hiermee niets van de inhoud van het boek, omdat 95% is al op de achterkant beschreven.

Naast deze ontdekking die pas vanaf pagina 150 (van de 200) start, speelt er ook nog de (complot?)-theorie dat de aarde in feite wordt geleid door elitaire groepen die zich verenigen in globale forums en praatgroepen. De rest van de mensheid zijn dan een soort 'slapers' die gemakkelijk te manipuleren zijn.

Zodra er harde bewijzen boven water komen of al deze bevindingen kloppen, houd ik het voor dit boek op 3 sterren. Wat ik leuk vond is dat je een beetje buiten je comfort zone leest, en de originaliteit van het verhaal wel groot is. Ook blijf je doorlezen omdat je wilt weten hoe het afloopt. Iets minder vond ik dat sommige passages lang duurden en niet zo relevant waren. En verder natuurlijk het waarschijnlijkheidsgehalte dat onduidelijk is.

Meer recensies van Nicko